Община Велико Търново

Председател на ОбС на БСП-Велико търново: Михаил Михалев

гр. Велико Търново 5000, ул. "Христо Ботев" № 2, ет.3, стая 305

 

Община Велико Търново има площ 885.34 кв. км и 89 населени места. Населението на общината наброява 88 417 души. Структурата на населението по възрастови групи е както следва: от 0 до 14 г. - 11,9%; от 15 до 64 г. - 72,3%; над 64 г. - 15,8%. Общината е с една от най-благоприятните възрастови структури за страната /39,2% коефициент на възрастова зависимост/. Общината е с много голям дял на градското население – 84,8%. Делът на населението с образование над средното е 77,2%. Икономически активното население е 43 139 души, на територията на общината са концентрирани 39,8% от работната сила на областта. 

Град Велико Търново е разположен в центъра на България, на половината път между София и Варна. На юг се издигат северни склонове на Стара планина, а северно от града се простира обширната Дунавска равнина. Има население от около 72 000 души. През града криволичи една от големите и пълноводни български реки – Янтра. Днес Велико Търново е 15-ти по големина град в страната и безспорно един от най-красивите и посещавани в България.

Градът е третата поред столица на българската държава (от 1187 г. до 1393 г.). По време на своя средновековен разцвет е играел важна роля на европейската икономическа и политическа сцена. Първите следи от обитатели на района датират от далечния VI в. преди Христа. На хълма Царевец е открито тракийско селище още от третото хилядолетие пр.н.е. През Средновековието Царевград Търнов е перлата в короната на българските владетели. А след като българите отхвърлят византийското иго през 1185 г., Търново става престолен град и остава столица на България до нашествието на османците в Европа. След освобождението на града от руските войски на 7 юли 1877 г., тук, в сградата на турския конак, се провежда съдбоносното Учредително събрание от 10 февруари 1879 г. Именно тогава се приема една от най-демократичните за своето време европейски конституции - Търновската. Този исторически акт поставя основите на новата българска държава.

Велико Търново е един от най-оживените туристически центрове в България. Уникалното му разположение върху трите хълма Царевец, Трапезица и Света гора, а също и тесните и криволичещи улички, които пълзят по тези хълмове, му предават особено очарование и собствена идентичност. Редуващите се със съвременни сгради, възрожденски къщи са сякаш накацали една върху друга. Всяка от тях е уникален паметник на архитектурата. Голяма част от сградите тук са запазили традиционния си български стил и това създава уникалната атмосфера в града.

Освен красивата си архитектура, Велико Търново предлага на своите посетители голямо разнообразие от музеи и забележителности. Запазените паметници на културата по уникален начин съчетават духа на всички епохи и периоди от българската история - от Древността до наши дни. Културният календар на старата столица е изпъстрен с различни фестивали, представления и събития.

 

АнкетаВиж всички анкети

Видео

БСП в социалната мрежа

СъбитияВиж всички събития

Документи