Мариана Бояджиева: Образователната система е поставена в условия на стрес, което не е най-добрият начин да започне приложението на новия закон

20.09.2016 г.

„Българското училище ще оцелее от ударите благодарение на учителите“. Това каза в град Елена народният представител Мариана Бояджиева от „БСП лява България“ по време на приемна за граждани. Наред с личните си въпроси, те поставяха и общественозначими теми и изразиха недоволството си от прибързаните промени в сферата на образованието. „Въпросителните след въвеждането на новия образователен закон все още са много. Част от основните документи – 19 държавни образователни стандарти, свързани с цялостната организация на учебния процес, не са готови. Осем от тях все още липсват като този за управление на качеството, за финансирането и материалната среда в училище“, подчерта Бояджиева. Тя заяви, че няма все още стандарт за приобщаващо образование, свързано с обучението на децата от уязвимите групи. „Образователната система е поставена в условия на стрес, което не е най-добрият начин да започне приложението на новия закон. Вярвам, че благодарение професионализма на учителите, това ще бъде преодоляно“, каза народният представител, която е един от вносителите на предложение промените да влязат в сила след една година. Гражданите недоволстваха и за съдържанието на учебниците.

Много еленчани пожелаха да споделят проблемите си по време на депутатската приемна. Част от хората повдигнаха теми от национално значение като демографската криза, изсичането на горите, осъвременяването на размера на помощите за хората с увреждания и намаляването на ДДС за лекарствата.

Много граждани се обърнаха към Мариана Бояджиева с конкретни обществени проблеми на град Елена. Оказа се, че МБАЛ-Елена от седем години е със синдик, макар от 2010г. търговското дружество да е обявено в несъстоятелност. Можеше нашата болница още да работи, само някой да се беше погрижил, казаха граждани.

Заедно с народния представител, отношение по проблемите взе и общинският председател на БСП-Елена Сашо Топалов и членове на Общинския съвет на партията във възрожденския град.

„Когато поставям проблемите на селата в отдалечените планински райони, министърът на финансите не прояви разбиране. От трибуната на Народното събрание подчертах, че в 117 населени места в Община Елена живеят от 2 до 50 човека. Тези хора десетилетия са получавали подкрепа от държавата чрез поемане на част от транспортните разходи, за да може да бъде закаран хляб и стоки от първа необходимост“, припомни народният представител Мариана Бояджиева. Още през ноември 2015г. тя е поставяла  въпроса за връщане на държавната политика за помощ от страна на държавата чрез поемане на 50% от разходите за транспорт за снабдяване с хляб и стоки от първа необходимост за малки населени места с жители до 500 души в цялата страна . Стана ясно, че през 2016г. държавата значително се е забавила с предоставянето на тези средства.

Еленчани повдигнаха и въпроса със сградата на жп гарата, която от години е затворена. Те питаха къде е отговорността на държавата и защо позволява това безстопанствено отношение към държавна собственост. Гражданите посочиха, че е обидно за еленчани и за туристите да виждат на входа на града събарящата се постройка.

Еленчани се застъпиха в подкрепа на кандидатпрезидентската двойка ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Много от тях пожелаха чрез Мариана Бояджиева успех за кандидатите, подкрепени от БСП.

„Излъчихме една силна кандидатпрезидентска двойка в лицето на ген.Румен Радев и Илияна Йотова, която ще се бори за победа. Те имат силата и качествата, за да постигнем връщане на достойнството на нацията ни, за възстановяване разделението на властите, предвид монопола във властта в момента. Важно е те да спечелят, за да се изпълнят въжделенията на много български граждани, които очакват промяна“, обърна се към присъстващите Бояджиева.