Весела Лечева: Предлагаме радикална промяна, за да има доходи, сигурност и справедливост за всички

Позиция

Много хора ме питат какво ще направим, за да повишим доходите. Всеки знае, че условията за това са три – работеща икономика, квалифицирана работна сила и да  се спре с политическия рекет. Сега нашите опоненти се хвалят с повишаване на брутния вътрешен продукт, какво развитие сме постигнали, как няма безработица. Как да им повярваме, след като тяхната статистиката показва, че по производителност на труда сме на последно място в Европа? Безработицата  била намаляла с цели 4 % за една година, а хората, които работят са се увеличили само с 50 хиляди. Не можем да достигнем резултати за работна заетост, които сме имали през 2009 г., камо ли да говорим за развитие.  България е в капана в съвременното робство. На хората се плащат заплати от 200-300 лева.  Така ли ни предлага ГЕРБ да преборим безработицата - като  отчитаме  мизерия?!

Ние искаме не каква да е икономика, а икономика, която създава трайни, високодоходни работни места. За това искаме промяна на модела. Сега 97 % от българската икономика са дребни и малки предприятия и фирми, на ръба на оцеляването, опитващи се да устоят на политическия рекет и да получат като подизпълнители трохите от парите от големите проекти, разпределени сред няколко големи приближени на властта фирми. Ние казваме - помощи и стимули за малкия и среден бизнес, който трябва да гарантира стабилни работни места. Към това са насочени голяма част от мерките ни за развитие на икономиката – индустрия и българско производство.

В цял свят туризмът е най-бързо развиващият се и високодоходен икономически отрасъл. Когато говорим за доходи във Велико Търново, това означава две неща – високи технологии и приоритетно развитие на туризма. Ние „успяхме“ да го превърнем точно в обратното – гонейки количество нощувки и висок брой нископлатежни туристи.  А  задачата ни е да превърнем Велико Търново в международна и европейска дестинация за културно-исторически туризъм.

Даваме си сметка, че подобни цели изискват време, затова е важно да се погрижим за доходите днес и сега, незабавно! Още с поправка на  бюджета за 2017 г.  Затова предлагаме:
-        Финансови облекчения за млади семейства. Ще помогнем на младите семейства, които работят, а не  чакат на социалните помощи. Имаш едно дете, данъкът е с 50 лева по-нисък. Имаш второ дете – още 50 лева остават в семейството. Така всеки месец работещите родители с две деца ще могат да разчитат общо на 100 лева допълнително;

-        Повишаване паричното обещетение на младите майки за отглеждане на дете от 1 до 2 години. Благодарение на „грижите“ на ГЕРБ младите майки получават под минималната работна заплата. Още тази година ще повишим „майчинството“ от 340 на 460 лева.

-        Поправка на бюджета в перо „Образование“, за да се гарантират повишаването на учителските заплати до 15 процента още през тази година;

-        Приемане на законодателство, което да осъвремени пенсиите. Последното осъвременяване беше през 2009 г. и от тогава правителството на ГЕРБ или сипят предизборни обещания към пенсионерите или следизборни ругатни, че са изяли бюджета, но реалните действия са нула.

ГЕРБ ни завещаха 16 милиарда дълг, а сега  плашат хората, че ако БСП дойде на власт   ще изхарчи парите на държавата. Кои пари? Изхарчените от ГЕРБ милиарди? За които дори не се отчетоха? Размахват тук-таме по някоя цифра, милион за това, два за друго. Но до 16 милиарда е далеч, господа. Нищо не може да оправдае нито изтеглянето на тези милиарди, нито увеличаването на дълга, нито разхищенията и кражбите. Още по-малко може да бъде оправдано вашето нехайство по отношение доходите и качеството на живот на българите.

Няма по-голям дълг от дълговете, наследени от ГЕРБ. Питайте ги за доходите на правнуците си, които ще изплащат тези милиарди. Няма по-голям цинизъм от това да обереш милиард и половина от парите за здравето на хората и да лъжеш, че някой друг пилее пари. Няма по-голямо безочие, от това  да обещаваш високи пенсии на хората след като осем години системно си отказвал да спазваш дори т.нар. „Швейцарско правило“ . Не само отказваха да осъвременят пенсиите, но дори и индексацията им се струва огромен жест на незаслужено благоволение към онези, които бяха обвинявани за това, че са „изяли“ държавата (разбирай фискалния  резерв).

Последното увеличение на пенсиите беше през 2009 г. И през цялото си управление ГЕРБ не престанаха да напомнят, колко това утежнява бюджета. Може би и сега, когато говори за увеличение на доходите, г-н Цветанов изобщо няма предвид, че и пенсиите са доход, при това единствен за много от възрастните хора.

Аз  лично ще повярвам на всяко обещание на ГЕРБ за повишения на доходите, когато реалните им постижения стигнат до там, че не само един човек, а всеки човек във Велико Търново успее да си купи няколко апартамента от спестявания от доходите, „гарантирани“ от ГЕРБ.  Бих им повярвала, ако можех да забравя всичките лъжи и неизпълнени обещания.

През лятото на  2015 г. Бойко Борисов  каза, че новият път Русе- Велико Търново трябва да е постоен до 2017 г. Той трябваше да бъде четирилентов и да свързва Русе и Велико Търново с магистрала „Хемус“. Днес сме в 2017 г. Път няма, но ни го обещават отново и ни гарантират, че само те могат да постигнат реален резултат. Че само ако те управляват, ще има икономика и пари за доходи. Всъщност ще има повече от същото, което всеки път ни предлагат, когато са на власт. Мантрата „магистрали“ се смени с мантрата „саниране“. Утре, ако им позволим да продължат,  ще намерят друго,за да отчитат растеж и да режат ленти. Ако не сложим край на този модел на източване на държавата за сметка на повишаване доходите на хората,  ще пътуваме по „накъдрени“ магистрали, ще потъваме в дупки и ще изпращаме децата си на Терминал 2.

На 26 март всеки трябва да направи своя избор. Избор между политики, избор между личности, избор на път, по който ще върви страната ни. Ние предлагаме радикална промяна, за да има доходи, сигурност и справедливост за всички