Весела Лечева: Не можеш да „продаваш“ традиция и фолклор

Читалището, освен част от българската култура, за мен е и част от българската образователна система

„Не можеш да „продаваш“ традиция и фолклор. Читалището, освен част от българската култура, за мен е и част от българската образователна система. Тук се получава и патриотичното възпитание, което напоследък толкова ни липсва“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България” във Велико Търново Весела Лечева при срещата си с читалищни дейци. В срещата взеха участие и кандидатите за депутати от левицата Мариана Бояджиева и Михаил Михалев.

Весела Лечева се ангажира, заедно с другите присъстващи кандидати за народни представители, в следващото Народно събрание да работят за законови промени, които да решат натрупаните с години проблеми, за осъвременяване на читалищните бюджети и за устойчиво възстановяване на допълнителната годишна  субсидия.

Участниците в срещата се обединиха около необходимостта от сериозна промяна в Закона за народните читалища, за да може да бъдат решени натрупаните с година проблеми. Освен държавната субсидия, която се отпуска  на субсидирана бройка и тази година е в размер на 7 300 лева за цялата година, необходимо е да се възстанови и добрата практика на допълнителното финансиране на проектен принцип, от които читалищата бяха лишени по време на второто управление на Бойко Борисов. За последно такова финансиране в размер на 4 милиона лева беше осигурено през 2014 г. Тогава читалищата имаха възможност да разработят свои проекти за ремонтни дейности, за попълване на библиотечните фондове и за закупуване на реквизити, костюми и други необходими неща за дейностите, които читалищата развиват.