Явор Божанков: Ако една община не е в помощ на гражданите си, тогава защо ни е тя?

Те настояваха да се разрешат много от местните им проблеми

„Ако една община не е в помощ на гражданите си, тогава защо ни е тя?“, каза народният представител Явор Божанков към жителите на квартал Калтинец в Горна Оряховица. Много възрастни хора се събраха в Клуба на пенсионера за срещата с депутата от „БСП за България“. Те настояваха да се разрешат много от местните им проблеми. Хората обясниха, че от есента радиоточките в домовете на хората не излъчват сигнала на местната радио-програма. По думите им са получили уклончив отговор от общината, че има технически проблем със свързващия кабел, след което ги препратили към един от мобилните оператори. Проблемът не е решен и така жителите на Калтинец са лишени от правото да чуят какво се случва в собствения им град.

Възрастните хора поставиха и въпроса за липсата на карти за евтин градски транспорт за пенсионерите в Горна Оряховица. По-рано същата тема поставиха и членовете на Клуба на инвалида и в Клуба на железничаря. „Заради интересите коя ще е фирмата по транспорта, последна грижа остават възрастните хора. Нашата визия е, че Общината трябва да се грижи за тази дейност, а не да я концесионира. Ако все пак не може да се справи с тази дейност, не бива потърпевши да бъдат хората. В това отношение Общината сега търпи критика“, каза Божанков. Той се обърна към председателя на БСП Горна Оряховица и общински съветник – Огнян Стоянов с молба да постави този въпрос на вниманието на местната власт.

Като част от проблемите жителите посочиха и несправедливото увеличение само на минималните пенсии, шума от честите купони на малцинствата, състоянието на инфраструктурата и обраслите с растителност тротоари.

По повод поставен въпрос за празненствата на открито Огнян Стоянов обеща, че още на следващата сесия съветниците от БСП ще внесат питане до кмета как се издават разрешенията за ромските сватби и дали общината има план как да ограничи шума от тях.