Весела Лечева: Тежкият проблем на България е изкривената социална политика

Откакто са управляващи ГЕРБ, социалните плащания са замразени

„600 млн.лв. се дават всяка година за социални помощи. А каква е ефективността? В Народното събрание трябва да се направи анализ. Хората стават все по-неграмотни, необразовани и като следствие – безработни. С 50 000 души намалява България всяка година. 20 000 деца отпадат от училище. Тази тенденция заплашва бъдещето на страната“. Това каза народният представител от "БСП за България" Весела Лечева пред жителите на Лясковец.  Заедно с народният представител Валентин Ламбев проведоха поредната си среща с граждани от областта. На срещата присъства и общинският председател на БСП-Лясковец Емилия Жилиева. 

Разочарование от начина, по който работи НС, изразиха народните представители от "БСП за България". „Ние сме конструктивна опозиция, а не опозиция „на инат“ срещу управляващата коалиция. Очаквахме и те да не проявяват политически инат и нашите предложения, които се отнасят за хората, да бъдат подкрепени“, каза Весела Лечева. Тя подчерта, че ГЕРБ и подкрепящите ги партии, още не са показали своята управленска програма. „Тежките проблеми пред България са три. Изкривената социална политика - всички виждаме огромното социално разслоение в страната - 70% от хората живеят с доходи под 500 лв. Тази политика от 10 години акумулира такива резултати. Проблем е тежкото състояние на цялата инфраструктура на страната - пътища, ВиК. Третият проблем е сигурността на българските граждани и битовата престъпност“, изброи Лечева.

Тя припомни, че откакто са управляващи ГЕРБ, социалните плащания са замразени. „Обяснихме защо трябва да бъдат осъвременени всички пенсии. Получихме една несправедлива мярка, която увеличи най-ниските пенсии и всъщност разликата между стари и нови пенсии си остана същата“, каза депутатът от БСП.

Тя подчерта, че БСП е предложила законодателна промяна за развитието на академичния състав. „Вместо да започват с минимална заплата и да са приравнени по доходи към персонала на учебното заведение, ние предложихме всеки млад учен да започна с възнаграждение в размер на два пъти МРЗ, главен асистент - 3 МРЗ, доцент 4 МРЗ и така да защитим науката и младите хора на България“, сподели Лечева. Тя припомни, че БСП предложи разширяване на еднократната помощ за семейства с ниски доходи, като тя обхване освен първокласниците, и учениците от втори до четвърти клас. Според нея вместо за саниране на блокове, 2 млрд.лв. трябваше да бъдат инвестирани в ремонт на всички пътища в страната. 

Валентин Ламбев допълни, че санирането е създало разделение в обществото. "То постави дискриминационни условия като определи, че за къщи не може. Цената на ремонтните работи също е под въпрос, защото в някои блокове достига до 270лв./кв.м, а на свободния пазар е едва 40-50 лв./кв.м.“, обясни той и припомни, че програмата е обхванала едва 3% от населението. 

Ламбев призова да се намери начин за справяне с недостига на електроенергия. „Ако не намерим начин да овладеем ситуацията, до 10-15 години може са се наложи ние да внасяме електроенергия от държави, за които доскоро изнасяхме, както и цената на електроенергията ще расте непрекъснато поради остарелите и неефективни мощности“, каза депутатът. Той припомни, че през управлението на ГЕРБ спряха двата големи проекта в областта на енергетиката – строителството на АЕЦ „Белене“ и преминаването на „Южен поток“, които проекти са жизнено важни и изгодни за България.