Явор Божанков: Управляващите да признаят публично, че ремонт на пътя в с.Първомайци няма да има

12.10.2017

„Крайно време е управляващите да признаят  пред хората публично, че цялостна рехабилитация на пътя между с.Първомайци, Поликраище и Горна Оряховица няма да има. Те подведоха населението, че този проблем бързо ще се разреши. Проектът е отхвърлен, което означава, че финансиране няма да бъде отпуснато“. Това заяви Явор Божанков, народен представител от „БСП за България“.

Преди три месеца той беше сред стотиците протестиращи в селото, които блoкиpaхa пътя мeждy Гopнa Оpяхoвицa и ceлo Първомайци при Александровия мост, когато поискаха цялостен ремонт на пътната отсечка и моста над река Янтра. В отговор от местната власт съобщиха, че ще бъде извършена цялостна реконструкция по европейски проект.

Тогава Община Горна Оряховица съобщи, че започва спешен ремонт на пътя между Поликраище, Първомайци и Горна Оряховица, а АПИ е маркирала участъците по трасето, които ще бъдат фрезовани и частично преасфалтирани. Местната власт обясни, че: „Наличието на европейски проект е причина настоящият ремонт да бъде само частичен, от типа „текущ”. Въпреки това строителните дейности ще са достатъчни, за да подобрят състоянието на пътя и условията за безопасност до започването на цялостната му рехабилитация.“

Като отговор на многобройните сигнали до него, Явор Божанков внесе питане до министъра на регионалното развитие и благоустройството- осигурено ли е финансиране за цялостна рехабилитация, в какви срокове ще започне изпълнението и какви дейности са предвидени по подготвяния проект. На 14 юли, по време на парламентарен контрол, министър Николай Нанков отговори, че Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства съвместно с румънски партньори за финансиране на рехабилитацията на „Път II-53 Поликраище – Първомайци – Горна Оряховица“ по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег V-А Румъния – България 2014 – 2020 г.

„В момента се извършва оценка на подадените проектни предложения, резултатите от която се очакват да бъдат обявени в началото на месец август 2017 г. (...) Мостът между Първомайци и Горна Оряховица също е предвиден за рехабилитация в одобрения технически проект на обекта. Индикативната стойност на обекта е 4 680 000 лв. с ДДС.“

„В МРРБ вече са наясно, че този проект е отхвърлен още на ниво административна оценка. Това означава, че в проекта има проблем. Призовавам управляващите да обяснят това със същата публичност, с която обявиха и началото на цялостната рехабилитация. Аз ще продължа да настоявам в следащата година в бюджета на АПИ да се заложат средства за цялостна рехабилитация на тази отсечка“, заяви още Божанков.