Жителите на Златарица коментираха състоянието на Спешна помощ с депутата Весела Лечева

21.11.2017 г.

Състоянието на Спешната помощ, пътната инфраструктура, обезлюдяването и липсата на работни места обсъждаха жителите на община Златарица със зам.-председателя на „БСП за България” Весела Лечева по време на нейната приемна в балканската община.

„Нищо не се прави за състоянието на центровете за Спешна помощ, само се говори“, казаха присъстващите пред Лечева. Те припомниха, че по оперативна програма са предвидени 85 млн. лв. за ремонти, оборудване, подобряване на капацитета на спешната помощ, но проектът четвърта поредна година не започва. Хората критикуваха и недостатъчното увеличение на средствата за здравеопазване - дори и да бъдат отпуснати тези 500 млн.лв., те няма да достигнат до хората, а само ще покрият дълговете на болниците. Правилният път, според присъстващите на срещата, е чрез промяна на клиничните пътеки и на тяхното остойностяване, а болниците да не са търговски дружества.

Местните хора силно разчитат, когато започне одобряването на проекти пред Местната инициативна група „Елена-Златарица“, да няма субективизъм при оценяването. Групата е сред малкото възможности да се финансират проекти в региона, затова хората разчитат на ефективност при разходването на бюджета й.

Кметският наместник на с.Росно сигнализира за проблем с почистването на коритото на река Каменица, за което от години няма пари. „Защо винаги чакаме нещастие да се случи, за да се отпуснат средства“, коментира той.

Присъстващите се обединиха и в позицията си срещу езика на омразата, който чуват между държавните институции.