Весела Лечева: Отново ще предложим преизчисляване на пенсиите на хората

23.11.2017 г.

„В Алтернативния бюджет на БСП ние заложихме преизчисляване на пенсите за изравняване на старите и новите пенсии. Предстои гласуването на второ четене на закона за държавния бюджет за 2018 г., където отново ще предложим преизчисляване на пенсиите”. Това заяви народният представител от „БСП за България” Весела Лечева по време на нейна среща с жители на гр. Свищов. На срещата пенсионирана учителка, с над 35 години стаж в системата на народната просвета, сподели с народният представител, че пенсията й е 200 лв. и е доста по-малка от пенсиите на нейни колеги, които се пенсионират сега. Педагогът посочи, че подобна е съдбата на десетки нейни колеги и възрастни хора, които едва свързват двата края.

„Това е една огромна несправедливост. Ако двама учители, например са се пенсионирали преди 2000 г. и след това разликата в пенсиите им е много голяма - 200 лева., то това се дължи на средния осигурителен доход. Тази несправедливост обрича възрастните хора да живеят в много трудни условия“, посочи Весела Лечева. Тя припомни, че единствено при управлението на БСП, през 2008 г. е имало преизчисляване на т.нар. стари пенсии.

Лошо планирано трасе на магистралата Русе - Велико Търново може да изолира Свищов

Друга важна за хората от региона тема бе пътят Русе - Велико Търново и свързаността на Свищов. За опасността недобре планирано трасе да изолира община Свищов от удобни връзки с областните градове Русе, Плевен и Велико Търново сигнализираха присъстващите. Дали пътят ще минава близо до селата Страхилово и Павел, и дали са предвидени връзки към общинския център попитаха присъстващите. Те настояват да се вземат предвид опасенията им, когато се приема окончателното решение за трасето на магистралата.

Присъстващите споделиха също, че село Хаджидимитрово е без водопровод. Недостигът на питейна вода е сериозен проблем, а селото е на воден режим от години. За намаляване загубите на вода е проектиран нов водопровод, но строителство така и не започва.