Весела Лечева: Педагози предпочитат работа като продавачи заради по-високото заплащане

19.12.2015 г.

Радост за децата от Златарица и с.Горско Ново село донесе народният представител Весела Лечева в навечерието на коледните празници. Депутатът от „БСП за България“ се срещна  и с ръководствата на двете учебни заведения и коментира с тях проблеми в сферата на образованието.
В Златарица системата на делегираните бюджети създава напрежение между детска градина „Славейче“ и СУ „Св.Св.Кирил и Методий“, защото и в двете образователни институции имат подготвителни групи. Така те влизат в съревнование за децата, които ще се запишат при тях. Детската градина разполага с по-добра база и сграден фонд от училището, но принципът на финансиране в образованието „парите следват ученика“ води до конкуренция между двете звена. Заради намаляващия брой деца, и двете институции са обречени да получават недостатъчно средства. „До това води безобразната политика, която ощетява учениците и не отчита дали училищата се намират в отдалечени райони, дали населението не намалява и какви са потребностите“, коментира Весела Лечева.
В срещата в с.Горско Ново село участваха ръководството на детската градина, кметът на селото и родители. Директорът на детската градина сподели проблема с намирането на нужните  възпитатели. Много педагози отказват да работят по специалността си заради ниското заплащане, а за да стигнат от Велико Търново до селото се налага да сменят и два автобуса. С болка присъстващите констатираха как педагози предпочитат да работят като продавачки за минимална заплата, вместо да преподават. „Проблемът с модела в образованието е следващата бомба със закъснител в нашата държава. В сферата на образованието виждаме отново как повече пари не водят до повече знание, защото остават нерешени основните проблеми“, коментира Весела Лечева.