Явор Божанков: Държавата трябва да подкрепи училището за талантливи деца в с.Русаля

05.01.2018

„Държавата и местната власт трябва да окажат нужната подкрепа за училището за талантливи социално слаби деца в с.Русаля. Мисията на училището е да даде възможност за интеграция в обществото на деца с тежък социален статус. Моделът е уникален за България и резултатите са налице. Три години след създаването си е ясно, че моделът работи и трябва да бъде подкрепен“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков след като посети училището по изкуства и занаяти "Димитър Екимов" - с. Русаля.

 Навръх Коледа, той занесе подаръци и лакомства за 20-те деца от първи до четвърти клас, които в момента се обучават в учебното заведение. Божанков се срещна с актьорите Златко Златков и Анимари Димитрова, които са основатели на социалната институция и научи повече за методите на работа в нея.

 Народният представител обясни, че идеята на училището е да се изпробва извънсистемен модел за приобщаване на деца в неравностойно положение. Той добави, че въпреки социалния ефект от работата с деца в неравностойно положение, държавата отказва да припознае модела и да го финансира като социална услуга. „Заради частния характер на училището, до 2018 г. то нямаше право и на делегиран бюджет, макар че учениците в него се обучават напълно безплатно“, каза още Божанков.

 „Всички деца тук са дошли от тежка среда. Ако ги оставим без образование, вероятността да тръгнат по грешния път  е голяма. И тук е безценната помощ на Анимари и Златко, които работят точно в тази насока - да привличат децата и да им показват, че има и друг път, че обществото ги цени и иска да ги приеме“, каза още социалистът.Народният представител пое ангажимент да проведе нужните разговори с държавни институции, за да се намери вариант- държавата да помогне, така че моделът да се развие и популяризира в България.