Явор Божанков в с.Първомайци: Очакваме от АПИ ангажимент за скоростна връзка Горна Оряховица - АМ „Русе-Велико Търново“

Заедно се борим да защитим местния интерес

„Гражданите ще се успокоят, едва когато АПИ поеме сериозен ангажимент и започне проектиране на скоростна връзка между Горна Оряховица и АМ „Русе - Велико Търново“. Това каза през жителите на с. Първомайци народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков. Те с тревога питаха дали трафикът от града към магистралата ще продължи да минава през селото им и да създава опасност за живота и имуществото им.

„До 2023-2025 година ще има завършена автомагистрала. Нашето населено място остава на стария и единствен път от Горна Оряховица към трасето на магистралата със съответните рискове за хората. Поставих този въпрос в АПИ. Отговорът им беше, че откъдето е минавал трафикът досега, ще продължи да минава оттам. Този отговор е неприемлив, затова ще използваме всички свои средства, за да се преборим за скоростна връзка - обжалвания, подписки, протести“, категоричен беше депутатът от „БСП за България“.

Божанков показа проектните варианти на трасетата и обясни двата аспекта на проблема - разположението на трасето на магистралата и връзката й с град Горна Оряховица. Депутатът заяви, че голямата му мисия е този път да не минава през селата Първомайци и Поликраище. „В реда на нещата е Горна Оряховица, като транспортен възел с летище с концесионер, с най-голямата разпределителна товарна гара, да има и модерна връзка с магистралата - път, който не минава през населените места и свързва индустриалния център с магистралата. Никой инвеститор не би погледнал сериозно на един път, който се вие през населените места“, котегоричен беше Явор Божанков.

„Излязоха по медиите коментари, че процесът по обсъждането е приключил с приемането на ОВОС. Това съвсем не е вярно, защото ОВОС е само част от целия проект, който прави МОСВ, а изграждането е в ресора на МРРБ и АПИ. Водим активна кореспонденция, заедно с местните власти във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Заедно се борим да защитим местния интерес. И да се случи закъснялата среща с експерти по пътно строителство от АПИ“, обясни още Божанков.

Народният представител Явор Божанков ще проведе подобни срещи във всяко населено място, което ще бъде засегнато от трасето на магистралата.