Весела Лечева организира изложба на художника Христо Панев в Народното събрание

1.03.2018

Народният представител Весела Лечева беше топло посрещната в галерията на художниците Христо и Иваничка Паневи. Картини на именития търновски автор ще бъдат показани в Народното събрание  в периода от 7 до 18 май, уточниха депутатът от „БСП за България“ и домакинът по време на срещата.

Гостите дълго се наслаждаваха на картините на Христо Панев, които самият автор характеризира с експресионизъм, богата цветова гама, жанрово и тематично разнообразие. Художникът разказа за своите монументални работи в техника сграфито и сухо фреско. Той показа снимки от завършените пана на читалището и здравната служба в родното си село Крепост, Хасковско.

Той посочи, че има над 50 самостоятелни изложби в България и в редица европейски страни. Носител е на наградата на Велико Търново за 2006 г. и почетен гражданин на Димитровград от 2002 г.

Художникът показа и десетките отличия от престижни международни салони от САЩ, Русия, Мароко и др. Особено значим между тях е медалът "1150 години от създаването на Руската република", с който творецът е удостоен през 2013г. с решение на Руската художествена академия в Москва. Същата година той е приет за почетен член на Руската Държавна Академия по изкуства. От 2011 г. Христо Панев е действителен член на Межднародната академия за изкуство към UNESCO "Нова ера".

Негови творби се намират в НХГ, Софийска градска галерия, в почти всички окръжни галерии в страната и много частни колекции в Австрия, Белгия, Германия, Франция, Швейцария, САЩ, Япония, Мексико, Турция, Гърция и др.