Търновските социалисти подкрепят подписката срещу сделката за ЧЕЗ

15.03.2018 г.

Търновските социалисти се включват в подписката срещу сделката за електроразпределителното предприятие ЧЕЗ. Ръководството на партията във Велико Търново е категорично, че около продажбата на ЕРП-то има много неясни моменти, които хвърлят сянка върху отговорността на държавата да следи и да гарантира енергийната сигурност в страната.

„Подкрепяме справедливия протест на българските граждани заради неяснотата- кой всъщност стои зад сделката и как ще бъде осигурено финансирането. Възразяваме- продажба, която засяга близо 1/3 от домакинствата в страната, да е свързана със съмнения и неизяснени обстоятелства”, каза народният представител Весела Лечева. Тримата депутати на „БСП за България“ от областта също се включиха в подписката.

Местните социалисти припомнят, че Община Велико Търново има сключен договор за доставка на електроенергия с ЧЕЗ и ситуацията около сделката засяга пряко и жителите на старата столица. По думите им не е без значение- кой ще ръководи енергийното дружество.

В тази връзка, от БСП са категорични, че държавата трябва да върне своето място в икономиката на страната. Държавните и общински предприятия да работят на пазарен принцип.  „Тогава капиталът ще остава тук и ще работи за България. Това е разликата между нас и ГЕРБ. Това е нашата визия в този нов свят, който се променя. Не държим ГЕРБ да я харесват. Но е факт, че тяхната неолиберална визия търпи провал“, допълни Весела Лечева.

БСП потвърждават принципната си позиция срещу порочни сделки, които изкривяват пазарната среда и препятстват сериозни стратегически инвестиции в сектора.