Весела Лечева: ГЕРБ прозря, че в малките общини също има проблеми

Позиция на народния представител от ПГ на \"БСП за България\"

Прочетох информация за една обиколка на депутата Станислава Стоянова в малка община като Сухиндол. Изумена съм от коментара й- как общината е затънала до гуша от проблеми заради окаяното състояние на пътищата, читалища, чиито покриви текат и няма пари за ремонт, за битовата престъпност.

ГЕРБ най-сетне ги осени дълбокото прозрение, че малките общини съществуват.

Госпожата сигурно не знае, но така е във всички малки общини в България. Десетки техни предложения, писма, проекти отлежават по бюрата на министерствата и държавните органи не с месеци, а с години. Правителството нехае за тези проблеми. Политиката, която води то, заличава от картата на България населени места, в които е кипял живот, читалищна дейност, земеделие.

От години в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане отлежава и проектът за овладяване на свлачището, което г-жа Стоянова днес вижда като проблем. Всяка година кметът на Сухиндол препотвърждава с писма, че е необходимо финансиране. И всяка година, средства не се отпускат. Проектите за ремонт на читалищата в община Сухиндол също събират прах по шкафовете на държавната администрация.

Същата тежка орисия е навсякъде в страната.

Тънат в разруха изградените преди десетки години от будни наши възрожденци читалища, уникални по своята същност средища за култура, традиции, образование. Безхаберието, с което се отнася министърът на културата, и неговата политика обрича читалищата на изчезване. Когато не зачиташ историята и културата, обричаш цялата нация. България изчезва.

Свидетели сме как милиони левове потъват в некачествено строителство и ремонти, а нито лев не се дава за читалища в малките населени места. За пътищата - гордостта на Борисов, сега трябва да се отделят милиони заради некачественото строителство и всичко това- за сметка на изтънелия джоб на българина и за сметка на малките общини, които са обречени на забрава.

Напомням Ви как обсъждахме Закона за бюджет за 2018 г. по късни доби. Народните представители от БСП направихме предложения да се осигурят средства за свлачището на Сухиндол, за пътищата на община Полски Тръмбеш, за стогодишни читалища в община Свищов. Проспахте ги. Или просто не искахте да признаете за тези проблеми, само защото са посочени от опозицията. Как се нарича това състояние, когато в пленарна зала си гласувал против едно нещо, а пред хората заявяваш, че си за него.

Сега, когато вече очите ви са отворени за проблема, надявам се, че ще спрете тази практика- пари да получават само наши общини, в които или трябва да целуваш ръка, или да пристанеш на ГЕРБ.