Явор Божанков: Хората, а не политиците, поискаха връзката на Горна Оряховица с бъдещите магистрали

31.05.2018

Да си кажем истината - хората, а не политиците, поискаха връзката на Горна Оряховица с бъдещите трасета на АМ „Хемус“ и АМ „Русе - Велико Търново“.

Разбирам партийната привързаност между министъра на регионалното развитие от правителството на ГЕРБ и кмета на Община Горна Оряховица – също от ГЕРБ, но нещата трябва да се казват с истинските им имена. Гражданите и бизнесът на нашия град поискаха скоростна връзка и осъдиха изолацията на Горна Оряховица. Оттам последваха множество срещи, въпроси в парламента, питания, подписки, декларации. Някои отделят лични средства и време, за да водят съдебна битка за бъдещето на града ни. Всеки помага според компетентността и възможностите си. Имам своя скромен принос в този процес.

След всичко, през което преминахме заедно, бях шокиран да прочета, че всичко е било: „Благодарение на активността и упоритостта на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев“

На експертно ниво е свършена много работа. Не отричам усилията на кмета, както направи той по отношение на всички други.

Припомням, че обществеността на Горна Оряховица беше осведомена късно за проблемите, чак при обсъждане на екологичната оценка. Когато решенията до голяма степен вече бяха взети. До момента спестявах критика на кмета по тази тема. Сега обаче съм длъжен да го кажа. Много преди обществеността да възрази и да поиска тази връзка е имало работни групи с участието на кмета Добрев. Той е подкрепил синия вариант, но не е информирал гражданите и бизнеса за неблагоприятното положение на общината.

При първите три срещи в Агенция „Пътна инфраструктура“  експертите смятаха, че Горна Оряховица трябва да се свърже с АМ „Русе –Велико Търново“ чрез скоростна връзка към с.Хотница. Тогава за първи път уточнихме, че имаме нужда от решение за обход, облекчаване на Първомайци и Поликраище, включване на Лясковец и директна връзка с АМ „Хемус“.

При провеждането на срещата с бизнеса, Добрев настояваше за отлагане, защото лично министърът щял да дойде към края на 2017 в Горна Оряховица с експерти. Това не се случи. Въпреки всичко, проведохме срещата, в която кметът не участва. Започнахме тази борба. Тогава се включи и Добрев. Късно. Ако беше поел инициатива още на ниво работни групи преди години – сега процесът щеше да е завършен.

Обжалването в съда на АМ „Русе – Велико Търново“ няма никакво отношение към изграждането на връзката, която всъщност е към АМ „Хемус“, тък като някои се оправдават за бездействието си с това.

Време е да спре кухия PR. И вместо да бърборят празни приказки, да свършат истинска работа.

В момента министърът говори за скоростен път, но имам  опасения. „Скоростен път“ е технически термин – две платна в посока. Мисля, че управляващите планират обикновен двулентов път и това трябва да се изясни.

Ако Северна България беше приоритет за управляващите, защо първо не се изгради нужната ни инфраструктура, а се санираха блокове? Санирането се плаща от нашите данъци. Не е по европейска линия. Така, както и двете магистрали. Изоставането от Южна България в инвестициите е близо 6:1. То няма да се навакса с десетилетия, защото Северът вече страда от липса на кадри. Инвеститорите търсят именно кадрова обезпеченост. Това е рязко разминаване между обещания и реални действия. Така- слушаме обещания, а печеленето на избори се оказва по-важно от развитието на Северна България.

Ще следим за изпълнението на поетия ангажимент от правителството. С какво финансиране, къде, най-важно- в какви срокове ще се реализира връзката. Защото и за моста над р. Янтра при Първомайци слушахме министерски и кметски обещания, които още не са изпълнени.

Настоявам никой да не присвоява заслуги. Това е неуважение към усилията на много достойни наши съграждани.