БСП започва създаването на „Визия за Горна Оряховица“

08.08.2018

Създаването на „Визия за Горна Оряховица“ с конкретни идеи и програма за развитието на общината започва Общинският съвет на БСП в града. Това одобри общинският пленум на последното си заседание.

„Ще дадем нашия отговор на много болни въпроси за Горна Оярховица като как да се организира сметосъбирането с по-голяма ефективност, как да се управляват общинските дружества така че да излязат на печалба, как да се организира транспортът до населените места така че да е в полза на жителите. Ще дадем отговор на това как нито едно дете да не претърпява насилие нито в общинските звена, нито на детските площадки. Ще се обърнем и към пациентите и ще помислим за модел, в който Общинската болница да повиши качеството на здравеопазване“, изброи големите теми Огнян Стоянов.

Той подчерта, че в основата на социалната визия ще бъдат гражданите. „В последните седем години станахме свидетели на не една управленска грешка. Първата сред тях е, че кметът никога не попита гражданите какво желаят самите те. Така бяха изсечени брези и друга растителност в зелените площи на града. Така щеше да бъде построен и социален блок в квартал, който не го желае. Този модел ще бъде прекъснат и гражданите предварително ще знаят какво планира местната власт“, подчерта председателят на БСП. „Ние ще дадем нов модел как да говорим с гражданите, така че те да са наясно къде се харчи всяка стотинка от данъците им. Имаме смелостта да мислим за разширяване на електронните услуги, за да спестим време, средства и нерви на гражданите“, обясни Стоянов.

Той заяви, че при разработването на визията ще се използва и опита, който има групата на БСП в Общинския съвет. „През настоящия мандат и с помощта на по-активните и будни граждани на Общината, спряхме много лоши решения, предложени за гласуване в Съвета. По наше настояване редица други намерения бяха туширани така че да спестят ресурс на общината и да бъдат в интерес на гражданите“, припомни Стоянов.

В състава на общинския пленум вече са сформирани работни групи, които през октомври ще излязат с конкретни предложения по всяка една сфера от управлението на общината. Идеите ще бъдат обсъдени с максимален брой членове на партията, външни експерти и граждани, за да може БСП да предложи лява програма за управление на община Горна Оряховица на следващите местни избори.