Десетки се преклониха пред загиналите в битката край село Константин

8.9.2018 г.

Над 100 социалисти от цялата област се поклониха пред подвига на партизаните от Еленската чета, които влизат в битка с жандармерията на 7-ми септември 1944 г. В неравния бой загиват 7 души. А пред паметника се събраха последователи на лявата идея от няколко поколения.

Към присъстващите се обърна председателят на Общинския партиен съвет в Елена- Сашо Топалов. Той благодари на  всички, че за пореден път са пред монумента и призова да почетат паметта на загиналите с едноминутно мълчание.

Председателят на младежкото обединение във Велико Търново Михаил Михалев подчерта, че присъствието на толкова много хора пред паметника е доказателство, че идеалът на хиляди българи продължава да е жив. „Идеалът е този, който дава смисъл на нашето съществуване. Той е моралната сила, която ще предадем на децата си във време, когато искат да изпразнят душите ни с модерни телефони, интернет и фалшиви новини“, сподели Михаил Михалев.

Пред подвига на партизаните се поклониха още областният председател на БСП Петко Тюфекчиев, членът на НС Мариана Бояджиева, както и членовете на Оперативното бюро на Младежкото обединение Паулина Петрова и Розалия Желязкова.

По традиция, честването продължи със песни и спомени за битката. На 1-ви септември Еленската чета се изнася в източната част на Еленска околия на лагер до село Бойковци. База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6-ти септември да се проведе акция в няколко села от региона. След нейния успех, се решава на следващия ден да се завземе село Константин, а сутринта на 7-ми септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. В резултат на извършено предателство полицията е уведомена и в Константин пристига жандармерия. Полицейските части блокират селото и устройват засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.