Явор Божанков: Правителството не е стабилно, нещата стават по-зле.

Окт 24, 2018 Новини БСП 0 1658

24.10.2018 г.

„В последните дни правителството не е стабилно. От ден на ден нещата стават по-зле. Знаем колко време им остава, но какво правим оттук-нататък? Още един провал ще довърши България, затова сега е последният ни шанс да направим правилната стъпка. Предлагаме „Визия за България“ с идеята българското общество да се обедини и да направи нещо различно“, каза народният представител Явор Божанков в град Долна Оряховица. Той посочи, че срещи за обсъждане на Визията са организирани с професионалните гилдии и неправителствени организации 

От месец общинската партийна организация на БСП-Горна Оряховица провежда срещи в населените места как хората виждат пътя за преодоляването на проблемите в България. Събраните идеи ще бъдат предложение пред Националния съвет на партията за включване в платформата.

„Това правителство въобще не го е грижа за българския народ. Те гледат да са добре само с големците, които имат голям капитал“, заявиха присъстващите на срещата. На първо място хората в Долна Оряховица поставиха проблема със здравеопазването. „Не се обръща внимание на хората. Искат сега допълнителни средства да внасяме, а щом се разболеем – искат още пари“, казаха присъстващите. „Когато стане дума за пенсионерите, на премиера да не му се свиди 1-2%, защото има хора, които мизеруват! Със 150 лева пенсия – знаете ли колко е трудно да се плати ток, вода, лекарства, храна?“, възмутиха се хората.

Председателят на БСП-Горна Оряховица Огнян Стоянов посочи, че държавата се е самоизключила от ключови сектори, като здравеопазването, образованието, икономиката и сигурността. „Този модел обрича на бедност големи социални слоеве и генерира неравенство“, подчерта председателят. Той даде пример с общинските болници, които от години са с огромни задължения и са на прага на фалита. „Състоянието им е не заради лошия мениджмънт на болниците, а заради системния недостиг на средства, на кадри, неактуализираните цени на здравните пътеки“, каза Стоянов. Похвално е че директорът на общинската болница д-р Иван Иванов се опитва да привлича млади лекари като заплаща обучението им, но е крайно време националните политики да достигат и до по-малките общински лечебни заведения, а не да се оставят да се спасяват по единично.

За цените на дървесината за отопление преди зимния сезон питаха участниците в срещата. Те се възмутиха, че плащат с ваучери скъпата дървесина на частни фирми, вместо общината да ги подкрепи с материала от своите общински гори.