Весела Лечева: 6400 лева за второ и за трето дете предлага БСП

12.11.2018

„6400 лева еднократна помощ за всяко второ и трето дете на всички семейства, които са били част от осигурителната система поне две години, предлага БСП в своя Алтернативен бюджет за 2019 г. Предлагаме всички помощи и добавки за отглеждане на деца да бъдат увеличени и актуализирани към МРЗ – обезщетенията за отглеждане между първата и втората година да станат равни на МРЗ; за всички студентки-майки след завършен първи курс да бъде увеличена помощта до 6400 лева. Минималната заплата да бъде 640 лева и тя да е 60% от средната работна заплата от предходната година. Преизчисляване на всички пенсии към средноосигурителния доход за 2013 г“. Тези акценти от проекта за Алтернативен бюджет на БСП представи във Велико Търново народният представител Весела Лечева.

Заедно с Валентин Ламбев и Явор Божанков те представиха предложението на левицата за разпределяне на държавния бюджет в следващата година. Те очертаха основните проблеми, които Алтернативният бюджет решава: задълбочаваща се демографска криза, огромно социално разслоение, икономически дисбаланс в регионалното развитие на България

„Младите и активните хора на България излязоха по пътищата, за да кажат, че повече не могат така. Те виждат, че качеството им на живот е различно от това на връстниците им в Европа. Затова управляващата коалиция трябва да свали розовите очила и да види какво искат младите хора – по-високи доходи, по-справедлива държава, работещи институции“, каза Весела Лечева.

„Когато и да се случат предсрочните избори в България, то те ще бъдат закъснели, защото управлението на ГЕРБ е изчерпано“, заявиха тримата народни представители от Велико Търново. „Предложеният от мнозинството бюджет работи единствено за имиджа на Бойко Борисов, а в същото време държавата е водеща във всички негативни класации“, каза Лечева при представянето на промените, които социалистите ще внесат за обсъждане в Народното събрание. 

„Парите на всички данъкоплатци трябва да бъдат разпределени така, че да бъде подкрепена българската икономика; да бъдат предприети стъпки за преодоляване на демографската криза и преодоляване на социалното разслоение“, подчерта Лечева и допълни, че в Алтернативния бюджет са записани стъпки към семейното подоходно облагане – приспадане на 50 лева за всяко дете от дължимия данък общ доход, както и въвеждане на диференцирани ставки на ДДС – 5% за хляб и 9% за лекарства.

„Предлагаме да бъдат създадени три фонда – за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа, за инвестиции и за регионално развитие, като механизъм за сближаване на регионите и за намаляване на регионалните различия. Тези 1,2 млрд.лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура, модернизация на училища, общежития, детски градини и градската среда в регионите, които не получиха средства по кохезионната политика на ЕС“, допълни Валентин Ламбев. Той се застъпи за въвеждането на прогресивното подоходно облагане и въвеждането на прогресивна скала при облагането на доходите от дивиденти. „Исканията на общините отново са пренебрегнати. Обобщените им предложения за увеличение на трансферите са за 146 млн.лв, а реалното увеличение е само с 23 млн.лв. Общините ще разполагат с все по-малко средства следващата година, тъй като увеличението на МРЗ и на осигурителните прагове ще „изяде“ това увеличение“, каза Ламбев.

Промяната на данъчната тежест за старите автомобили, предложена от управляващите с мотив за здраве и чист въздух, коментира Явор Божанков. „Държавата не е положила никакви усилия да ограничи замърсяващите автомобили и технически неизправните. Попитах министъра на вътрешните работи на колко автомобила е отказана първа регистрация, защото не покриват екологичните стандарти. Отговорът му беше: нула, защото няма стандарти. Няма газ-анализатори. Без да са положили усилия срещу проблема, управляващите вдигат данъците на хората“, каза депутатът. Тази реформа ще ощети бедните хора и няма да има никакъв екологичен резултат, посочи той. „Цялата политика на управляващите е такава – те правят бюрократични крачки чрез увеличаване на данъците, без отсреща да има реформи, затова няма и резултати. За ГЕРБ бюджетът е инструмент за печелене на избори и за балансиране на икономически интереси“, каза Божанков.