Огнян Стоянов: Вместо нови пътища, по програма „Интеррег“ Горна Оряховица ще получи 3D мапинги

27.02.2019

„Управляващите да бъдат честни и да ви кажат в очите – няма да се ремонтира пътят между Поликраище, Първомайци и Горна Оряховица. Нито са внесли проект, нито са го написали. Нещо повече – няма да получите нов път, но ще имате 16 прожекции на 3D мапинги – за това се ползват парите от „Трансгранично сътрудничество“, каза пред жителите на село Първомайци общинският председател на БСП Огнян Стоянов. В селото социалистите проведоха събрание за номиниране на кандидати за членове на европейски парламент.

Местните хора сами повдигнаха темата за ужасното състояние на пътя през селото. Те се страхуват за живота си и заявиха, че инцидентите са ежедневие.

Огнян Стоянов припомни, че през юни 2017 г. местните жители от с.Първомайци излязоха на протест заради състоянието на пътя. Тогава кметът, общински съветници и народният представител от ГЕРБ се снимаха на моста в селото и обявиха, че пътят ще бъде включен в проект на АПИ по програма „Трансгранично сътрудничество“ (Интеррег). Ангажимент за неотложните дейности пое лично министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който проведе конферентен разговор с кметовете на Горна Оряховица и Велико Търново. „20 месеца след тези показни снимки, нищо от обещаното не е дори започнато“, каза Огнян Стоянов.

Той съобщи в селото, че Общината е спечелила съвместен проект с румънска община, отново по програма „Трансгранично сътрудничество“, по който ще бъде създаден виртуален музей в Горна Оряховица, а според публикации в медиите ще бъдат прожектирани и 16 пъти 3D мапинги.

Стоянов припомни, че съседни общини използват разумно възможностите на програмата за партньорство с Румъния и вместо за фойерверки, инвестират средствата в публична инфраструктура. Например, във Велико Търново близо 13 км улици и пътища ще бъдат рехабилитирани и модернизирани и ще бъде изграден нов мост над р.Янтра чрез средства от програмата за трансгранично сътрудничество.

„Ако БСП управлява община Горна Оряховица, няма да допусне такова разпиляване на ресурс. Нашите селища имат нужда от спешни действия за подобряване на инфраструктурата. Затова наличният ресурс по оперативните програми трябва с приоритет да се инвестира в нея, а не в някакви фойерверки и пищни тържества. Това се нарича стратегическо мислене и целеполагане, което явно днес липсва в управлението на общината“, подчерта Стоянов.