Явор Божанков изнесе информация за увеличено имотно състояние на бившия кмет на община Стражица Детелина Борисова

22.07.2019 г.

Данни за имотното състояние на бившия кмет на община Стражица и настоящ заместник областен управител на област Велико Търново  Детелина Борисова изнесе народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков.

Граждани са поставили пред депутата от левицата въпроси, свързани с имотното състояние на Детелина Борисова като фигура от местния политически живот. „След справка в публичните регистри, прави впечатление, че имотното състояние на цялото семейство на г-жа Борисова се увеличава след като тя заема кметския пост“, обясни Божанков и допълни, че документите за имотното състояние са публично достъпни. При встъпване в длъжност през 2011г. Борисова декларира имотното си състояние. След встъпване в длъжност нейното имотно състояние и на свързаните с нея лица – съпруг, майка, баща, син, дъщеря, брат, се повишава, става ясно от декларация по Закона за противодействие на корупцията от 2018г. През 2016 г. бившата кметица е придобила имот от 2625 кв.м. с 450 кв.м. сгради на цена 13,33 лв. за кв.м. Справка за пазара на подобни имоти показва, че пазарните цени са значително по-високи. През 2014 г., по време на мандата на майка си, дъщеря й, която тогава е 22-годишна, закупува имот от Трудово производствена кооперация. Синът й също закупува помещение от кооперацията. Отново по време на мандата съпругът Стилян Зарков Борисов купува кафе аперитив, помещения и други поземлени имоти. Майката на Борисова, която е пенсионер, през 2017 г. купува парцел в Стражица. Братът на Детелина Борисова участва и печели обществени поръчки на стойност 1 387 000 лева със своята строителна фирма „Еврострой-ВТ“, като в нея участие има и бившата кметица. Фирмата е печелила обществени поръчки за над 1,3 млн.лв. "Ще поставим въпрос дали фирмата е участвала и в поръчки на територията на община Стражица като подизпълнител", коментира Явор Божанков. Народният представител припомни, че за периода на мандата й като кмет на Стражица  срещу Детелина Борисова има подадени два сигнала в прокуратурата. Първият е за изпълнение на СМР без изискуемите строителни книжа при изграждането на подпорна стена като част от ремонта на път VTR/III-407/ Мирово-ж.п. гара Асеново-Асеново. „Форсирано е изпълнението няколко дни преди изборите през 2015 г за над 200 000лв. Образувана е прокурорска преписка във ВТОП. Поставяме въпроса- защо до момента няма резултат от падения сигнал, който е от 15 февруари 2016г.“, каза Божанков. Той съобщи, че вторият сигнал е за купени над 200 СИМ карти за нуждите на община Стражица. „Разбирате, че общината няма толкова служители, съответно закупуването на толкова много карти е притеснително. И по този случай има сигнал в прокуратурата, който също стои без отговор“, каза депутатът.

Явор Божанков постави редица въпроси пред компетентните органи - КПКОНПИ и Прокуратурата. Техният отговор ще бъде и своеобразен тест за Етичната комисия на партия ГЕРБ. Депутатът настоява да се провери произходът на средствата, с които семейството прави споменатите покупки на имоти, автомобили и пр. „Има ли конфликт на интереси във връзка с обществените поръчки?“, пита още Божанков. "Защо втора година няма движение по двата сигнала, подадени от новото ръководство на община Стражица и дали г-жа Борисова е превишила правомощията си като е започнала строителството без решение на Общинския съвет", попита още народният представител.