Явор Божанков, кандидат за кмет на Горна Оряховица: С какво съм различен от Добромир Добрев?

Неизвестни факти от своята биография разказа кандидатът за кмет на Горна Оряховица Явор Божанков.

С модерна кампания достигна до балотаж на местните избори и в неделя има всички шансове да ръководи Горна Оряховица през следващите четири години. Какво още е неказано за него – споделя самият Явор Божанков:

Преди да  управлява община, човек трябва да се е доказал в личен и професионален план. Когато се кандидатирах за народен представител имаше недоверие поради младостта ми. На 23 години станах родител. На 25 - вече бях председател на работодателска организация. След две години в Народното събрание доказах, че младите са носител  на промяна.

През лятото на 2013 г. с 215 малки фирми създадохме Асоциация на рециклиращата индустрия в България (АРИ). Обединихме малките фирми, тъй като пазарът постоянно се окрупнява и големите играчи го монополизират. Както казват мъдрите хора – съединението прави силата. През 2016 дадохме начало на икономическо обединение, което днес е втория най-голям доставчик на суровини за металургичната индустрия с месечен обем 10,000 тона. Обединяването на множество малки субекти дава по-добри условия пред банкови институции, по-добри доставни цени, по-силни позиции при преговори с крайните преработватели. Това коства четири години от моя живот, но днес, когато напуснах частния сектор поглеждам назад и резултатите ме карат да продължа напред.

 Успехът не се измерва с дните,

 в които си на върха, а според това колко дълго след теб остава създаденото.

Към днешна дата асоциацията продължава да обединява най-иновативните малки предприятия в рециклиращата индустрия. Екипът, който създадох тогава, работи и днес с непроменен състав. Вярвам, че добрият водач трябва да вдъхновява с личния си пример.

Последното нещо, което успях да постигна преди да вляза в политиката, бе да направя АРИ национално представителна работодателска организация. Не зная колко политици могат да се похвалят, че поне едно българско семейство е останало тук, благодарение на тях. В повечето случаи хората си тръгват именно заради политиците. Влязох в политиката с този мащаб и мислене и когато я напусна, искам да видя същите резултати.

Важна кауза за мен е опазването на околната среда и разделното сметосъбиране.

Много хора в България се питат какъв е ефектът от поставените цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци и защо нямаме машини, които връщат пари срещу опаковки. Както е в много европейски страни. С екипа ми и  партньори от Норвегия поставихме първите две вендинг машини в България за връщане на кенчета срещу заплащане. Една в Димитровград и една в София. Норвежките ни партньори останаха разочаровани от административните бариери, пред която бяхме изправени. Една модерна европейска практика остана без почва в България заради лични интереси и ограничен начин на мислене.

През същата година кабинетът Борисов 2 въведе законодателство в полза на големите компании и фалира 2/3 от малките семейни предприятия.

С колеги отидохме на протест на две от границите на България. Машините затвориха движението за две денонощия. Тогавашното правителство пое ангажимент да защити малкия и среден бизнес, но щом се разотидохме - останахме излъгани.

Това бе повратен момент в моя живот. Осъзнах, че модерна икономика и справедлива социална среда не е възможно се правят с остарели политици.

 Реших да променя това. Две години по-късно имам зад гърба парламентарен мандат и голяма цел – да развия своето родно място.

За да разбира един кмет местната индустрия и да развива икономиката на населенето място, първо трябва да се е доказал в развитието на поне едно нещо, което да посочи и да каже – това го създадох аз и се гордея с плода на своя труд.

Някои от кандидате в тази кампания също имаха богат опит, международни контакти и създаден продукт зад гърба си. Друг бе буквално „направен“ кмет от бивш народен представител директно от питейно заведение.

Моята мисия е да внеса модерен начин на мислене и друг мащаб в управлението на община Горна Оряховица.