Явор Божанков: Възстановяването на парламентарната демокрация в България е основна задача на БСП

Мар 01, 2021 Новини БСП в медиите 0 1112

44-тото Народно събрание ще се запомни с превръщането му в придатък на премиера и с произвеждането на най-лобистките закони

"Важно е да се погледне къде бяхме преди четири години и къде сме в момента. Да си зададем въпроса: дали Народното събрание прие реформа в правосъдието, дали реши проблема с фигурата на главния прокурор - това, което искаха и протестиращите - дали има справедливост в системата, дали се реформира здравеопазването, дали се чувстваме по-богати и по-спокойни в България. Моят отговор е категорично не. Не виждам нито една ключова реформа в нито един сектор, която този парламент да е направил." Това каза народният представител от Парламентарната група на "БСП за България" Явор Божанков в предаването "120 минути" по бТВ като негова равносметката от изтичащия мандат на 44-тото Народно събрание.

Депутатът, който е и водач на кандидатската листа на БСП във Велико Търново на парламентарните избори на 4 април, отдели внимание и на ангажиментите, които правителството е поело в неговия район: "Във Велико Търново ГЕРБ поеха четири ключови ангажимента - трети мост на Дунав през Свищов, интермодален терминал, работещо летище, две завършени магистрали с конкретен срок. Нито един от тези ангажименти не беше изпълнен."

Като основните задачи на Народното събрание Божанков определи две неща -да произвежда качествени закони и да контролира изпълнителната власт.

"Видяхме, че Борисов предпочита да е по-често във Фейсбук, отколкото в парламента. Една от основните задачи на БСП в следващия парламент е да възстанови парламентарната демокрация в България. 44-тото Народно събрание се превърна в придатък на министър-председателя", коментира депутатът от левицата.

Що се отнася до качеството на законодателство, според Божанков то  зависи от три фактора - оценка на въздействие, обществено обсъждане и експертиза.

"ГЕРБ отмениха експертния съвет в парламента, оглавяван от проф. Герджиков, който даваше негативни становища. Заобиколиха оценката на въздействие като вкарваха законопроекти през преходни и заключителни разпоредби на други  законопроекти - 400 законодателни актове внесени по този начин. По този начин 44-тото Народното събрание произведе най-лобистките и "калпави" закони, които България някога е виждала", обясни той

"Многократно сме заявявали, че коалиция с ГЕРБ е невъзможна за нас. Но трябва да видим парламент, в който поне по ключовите държавни приоритети се разговаря спокойно и аргументирано. В отиващия си дебатът беше невъзможен", каза още Явор Божанков.