Явор Божанков, водач на листата на „БСП за България“ във Велико Търново: Имаме план в 4 стъпки за съдебната система

Реформа в съдебната система е начин да въведем ред и в останалите системи

Корупцията е най-големият проблем на България. Защото всички  подпорни стени-хотели, срутища, павильони-убийци и шахти са следствие от корумпирания модел на управление в България.

Според властта виновни винаги са или мокри обувки, или клошари, или малоимотни граждани.

Истината е една: у нас на високо политическо ниво отговорност не се носи, а  това е проблем на правосъдната система. Точно тук трябва да са насочени нашите усилия защото България стана обект на безпрецедентна декларация от страна на Европейския парламент, която изобличава корупционния модел на управление.

Редица чужди посолства посочиха корупцията като системен проблем на нашата страна.

През последните 4 години неведнъж ми се налагаше да цитирам позорни цифри от трибуната на Народното събрание. Както и следния извод, направен от Тransperansy international: “Реално движение в борбата с корупцията няма, промяна в тенденциите не се отчита, от 0 до 100 България има индекс 44“. А всеки индекс под 50 означава системен проблем с корупцията.

Оставаме много под средното ниво в Европа и заемаме „престижното” 74-то място - точно между Суринам и Ямайка.

От Българска стопанска камара заявяват, че 88,5% от обществените поръчки в България са нагласени. Те отдавна са загубили функцията си да бъдат една от формите да се гарантира конкуренция и свободна стопанска инициатива, отдавна са компрометирани от правителството и в повечето случаи са с предизвестен победител.

Липсата на конкуренция води до лошо качество. Само към едно държавно дружество с 40 работници и 20 счетоводители са насочени 4.5 млрд.лв. обществени пари. Става дума за “Автомагистрали” ЕАД . На практика дружеството просто преразпределя пари в близък до властта кръг от фирми без поръчки и конкуренция.

Същите примери имаме в здравеопазването, в частните болници, в заплащането на лекарства без обществени поръчки, търгове и конкурси. Така в държавна болница едно лекарство се заплаща на една цена, а в частна – седем пъти по-скъпо.

Корупцията в България не е следствие. Тя е причина. Причина за това българският народ да е подложен на най-страшната форма на геноцид - бедността.

Високите нива на корупция са причината гражданите да не усещат подкрепата от ЕС или от държавата. Цитирините от ГЕРБ 5 милиарда лева, „раздадени“ в помощ на хората, са потънали в старите корупционни схеми. Нека всеки се запитали: Усетил ли е тази мощна финансова подкрепа?

Инвестициите търсят сигурност. Помним ангажиментите Фолксваген да построи завод тук, да имаме работещо летище в Горна Оряховица и интермодален терминал. За да излезем от голите обещания преди избори и да реализираме такива проекти, имаме нужда от съдебна реформа.

Какви са решенията, които предлага “БСП за България”:

1.Променяме правилника за дейността на народното събрание. Гражданите и работодателите искат предвидими закони. У нас за 4 години се приеха над 400 закона. Това е рекорд за ЕС. Въвеждаме ясни критерии за оценка на въздействие, въстановяваме работата на експертния съвет към НС и гарантираме, че всеки закон ще премине адекватно обществено обсъждане.

2. Чрез промяна в съдебната система ще въстановим свободната стопанска инициатива. Тук е ключово да постигнем реформа на държавното обвинение. Специализираните съдилища да се закрият, защото се превърнаха в бухалка на властта. Да вкараме фигурата на главния прокурор в демократичните стандарти, както иска ЕС от нас. Фокус  е въвеждането на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да действа. Виждаме, че редица скандални записи, шкафчета и павилиони остават без санкция на обвинението.

3. Лична имуществена отговорност на държавните служители. Редица бизнеси бяха унищожени. Множество граждани арестувани незаконно. България плаща огромни суми по дела в Страсбург. Но накрая присъдите се покриват от нашите данъци, а виновните не понасят отговорност. Въвеждането на лична имуществена отговорност ще дисциплинира администрацията, която на моменти действа, като силова групировка.

4. Президентът, а не Народното събрание да избира председателя на КПКОНПИ.  Създаденият от ГЕРБ антикорупционен орган катастрофира в корупционен скандал с имоти. Корупцията по високите етажи на властта не може да бъде разследвана от зависим орган. Никой не разследва собствения си работодател. Затова предлагаме председателят му да се избира от Президента на Република България. Президентът, който и да е той, не разпределя обществени поръчки и публичен ресурс. Прекият му мажоритарен избор го прави подходящ за ключова фигура в борбата с корупцията.

Промяната на съдебната система е решителната стъпка  към справедливост и икономически растеж.

Можем да я направим на 4-ти април с номер 4 в бюлетината.