Явор Божанков: България трябва да се управлява с грижа за хората

23.03.2021 г.

“Заставам пред вас с голяма част от нашия екип. Защото следващото Народно събрание има много важна задача: да промени законите на България така, че хората в тази държава да живеят по-добре. Защото в последните 10 години управлението на България не беше с грижа за хората”. Това каза пред жителите на град Стражица Явор Божанков - водач на листата на “БСП за България” за Великотърновска област. Заедно с него на пазара в града бяха кандидат-депутатите Весела Лечева, Михаил Михалев, инж. Катя Петрова, Валентин Ламбрев. Там всеки посетител можеше да изпробва мерника си в тематичното стрелбище, организирано от 5-кратната световна шампионка по спортна стрелба Весела Лечева.

Преди това кандидат-депутатите се срещнаха със служителите на фирма “Пименс”.

Явор Божанков посочи няколко мерки, които ще помогнат на икономиката, като диференцирани ставки на ДДС: 9% за храни и лекарства. “На всеки от нас, каквато и да му е заплатата, първите му разходи всеки месец са за храна и лекарства”, обясни депутатът и даде пример с Германия и Румъния за успешно прилагане на по-ниски данъци за лекарства и храни. Според него по-ниските ставки ще направят нашите производители и по-конкурентоспособни.

 “Ние не обещаваме заплати от по 3-4 хил. лева като управляващите, защото те няма откъде да дойдат. Предлагаме обаче промени в данъчната политика, с които повече пари да остават в семейните бюджети. Ние предлагаме по-висока подкрепа за хората, които искат да създадат деца и да ги отгледат в България.  Досега държавата не се интересуваше дали отглеждате 1, 2 или 3 деца. Семейното подоходно облагане, което предлагаме, работи в Унгария с много добри резултати за демографията. То означава, че ако едно семейство отглежда едно дете, намаляваме данъчната основа с 500 лв., две деца – с 1 000 лв., три деца – с 1 500 лв. Това е реална мярка, която ще стимулира раждаемостта и ще ни помогне да се справим с демографската катастрофа“, описа Божанков част от социалните мерки, които БСП предлага.