Явор Божанков: Туризъм ли? Да бе да!

Как се прави семеен start up, разказва водачът на листата на “БСП за България” във Великотърновска област

Туристическата индустрия формира 12% от БВП на България. За сравнение ,делът на хранително-вкусовата промишленост е едва 10%. Въпреки това туризмът се оказва недолюбваното дете на управляващите в България и те - с елегантността на слон в стъкларски магазин - помагат на отрасъла единствено, когато не пречат. А не пречат, когато не се опитват да узаконят поредния бетонен “дворец”, кацнал върху някоя дюна, или да укрепват брега с хотели. Извън тези шумни скандали обаче администрацията –

бавно и полека, извива ръцете на малкия и среден бизнес,

дръзнал да развива туризъм в България.

Миналата година в туристическия сектор попада и семейството на депутата от БСП Явор Божанков. Той и съпругата му Симона от 2014 година живеят в апартамент в нова кооперация във Велико Търново. Скоро в блока се заселва още една фамилия Божанкови - тази на братовчед му. През лятото на 2020-а, малко преди смъртта си, бащата на Явор инвестира в два малки апартамента в същата кооперация - по един за всеки от синовете си.

“Моментът беше много тежък за нас. Баща ни боледува дълго. След смъртта му трябваше да се запазим емоционално, да запазим и семейната компания. Брат ми успя и се гордеем с това. Нещо повече – продължихме линията ни за инвестици в бързо развиващи се сектори.

Формулата, която ни съхрани, е проста:

никога не работим с банкови кредити и това ни прави устойчиви по време на кризи. Предприемаческият ген винаги е бил жив у нас - поколения наред. Преди 1990-а г. баща ми и неговият брат започват да отглеждат пилета. Със спечеленото баща ми закупува площадка и години по-късно създава един от големите рециклиращи центрове у нас. Всичко постигнахме без обществени поръчки и банкови заеми. Бавно, но устойчиво. И винаги – въпреки държавата. Именно това беше мотивът ми преди 10 години да стана председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България.

През 2020 г. с брат ми решихме да влезем в един от най-модерните браншове - съвременния туризъм. Този, който практикуват модерните млади хора - със споделено пътуване, краткосрочен престой, резервация в последния момент.

Затова направихме нещо като семеен start up:

Симона се зае с обзавеждането на двата апартамента, които наследихме с брат ми,  и после пое управлението на проекта”. Така Божанков описва опита си на млад предриемач и как сам става герой в една от любимите си теми като депутат: как държавата трябва да насърчава стартирането на бизнес.

През август миналата година посрещат първите си туристи. Преди това извървяват нелекия път на вадене на всякакви разрешителни, категоризация, регистрации. Чинно плащат данъци и такси, и дори се радват на 2 доста силни месеца през септември и октомври. После туризмът във Велико Търново отново замира и остават само необосновано високите такси.

Така според Закона за етажната собственост дължат от 3 до 5 пъти по-голяма такса за поддръжка на общите части във входа, отколкото останалите обитатели. Защото ползват двата апартамента за бизнес, а не за живеене. Нищо, че в тях хора отсядат най-често само през уикенда. Общинска наредба пък им е отредила да плащат

7 пъти по-висока такса смет

Макар че техните наематели едва ли изхърлят повече боклук от семействата, обитаващи постоянно жилищата си.

“Управляващите дадоха шанс за оцеляване на хотелите - разрешиха само на техните ресторанти да работят. За ресторантьорите пък беше намалено ДДС-то. Нашата ниша се разработва предимно от млади хора. Много от приятелите ми в сектора фалираха - без никаква подкрепа”, обяснява Божанков.

Младите предприемачи и стартъп индустрията имат нужда от опора, когато се провалят, категоричен е той и допълва: В Западна Европа държавите подкрепят провала. Над 70% от младите предприемачи фалират при първи опит. Но държавата застава зад тях и казва: „ Провалът е нещо нормално. Изправи се, опитай отново. Зад теб сме!“ У нас работещите на светло за смазани от регулации, бюрокрация и всякакъв вид такси. А нелегалните, както се случи с павилиона-убиец, си работят необезпокоявани с години.

31-годишният юрист дава пример с Холандия - там настаняването чрез платформи като booking.com и airbnb е масово. У нас нивата на този туристически продукт дори не стигат средноевропейските. Въпреки това ограниченията вече са факт. Така беше и с uber, и със споделените пътувания.

”Най-модерната тендеция: споделената икономика е целенасочено задушена в България. Като човек, който познава реалните проблеми на предприемачите,

 имам план в 4 стъпки:

1.Нямаляване на бюрократичната тежест чрез електронно управление и административна реформа.

2.Пътна карта за развитие на стартъп индустрията и насърчаване на младите предприемачи. Българската банка за развитие да подкрепя стартиращи проекти на млади българи, а не компании на олигарси, както е в момента.

3.Ускорено въвеждане на споделените услуги по европейски пример.

4.Край на скритите данъци! Всяка такса, която държавата събира, да покрива обоснован и реално извършен разход.  Нито стотинка повече!

България има потенциал да бъде съвременна туристическа дестинация”, убеден е Явор Божанков.