Явор Божанков: Корупция = бедност

Юни 30, 2021 Новини Избори 0 529

БСП, Демократична България и Изправи се! Мутри вън! сближиха позициите си за реформата в правосъдната система

Как ще преведете съдебната реформа на езика на доходите? От този въпрос започна дебатът, организиран от в. "Капитал", в който се включиха представители на "Демократична България" /ДБ/ - конституционалистът Атанас Славов, "Изправи се! Мутри вън!" /ИМВ/ - адвокатът Николай Хаджигенов, и на БСП - юристът Явор Божанков, водач на листата на коалиция "БСП за България" във Великотърновска област.

Да спорим дали хората са бедни, защото държавата е корумпирана или е корумпирана, защото хората са бедни е все едно да спорим кое е първо - яйцето или кокошката, каза Явор Божанков. Той беше категоричен, че повишаването на доходите е едно о средствата за борба с корупцията. В същото време това увеличение няма как да стане без да се борим успешно с корупцията. 31-годишният юрист даде пример със социалния пакет на “БСП за България”, който предлага мерки за увеличаване на доходите на 4 756 348 българи и ще “струва” на държавата 2,9 млрд. лева. При цитираните от Атанас Славов нива на корупцията от 5 до 10 млрд. годишно подобен разход за по-високи пенсии и подпомагане на младите семейства е съвсем реален, категоричен беше Божанков.

В дискусията нямаше представители на 4-тата поканена политическа сила - "Има такъв народ". Причината: не искали да участват заедно с БСП. В същото време след 95-минутния дебат стана ясно, че трите участващи политически сили, намиращи се на съвсем различни идеологически полюси, на практика имат доста общи виждания за това какво и как трябва да се промени в съдебната система.

Тримата участници начертаха пакет от законодателни и конституционни промени, които да освободят съдебната власт от коорпоративен и политически натиск като променят механизмите на управлението й чрез преструктуриране на

Висшия съдебен съвет,

прекратяване мандата на сегашния ВСС и на главния прокурор, пише в. "Капитал".

Идеите на "Има такъв народ" , сред които се откроява тази за пряк избор от народа на главен прокурор, остана без аргументация по време на дебата и беше определена от Николай Хаджигенов като "аматьорщина, подходяща за площада". А Явор Божанков се зачуди как ИТН ще събира парламентарно мнозинство за радикални промени с поведение като в детската градина - "Жорко ми бръкна в окото".

Оказа се, че трите политически сили са единодушни за това, че ВСС и главният прокурор трябва да бъдат предсрочно освободени. Разминаванията им бяха за това как да се случи тази промяна.

Явор Божанков заяви, че "колкото повече се отлага въпросът за

оставката на главния прокурор,

толкова повече поражения за съдебната власт ще има", с което даде да се разбере, че БСП е отворена за дискусия по тази тема.

ДБ и БСП се оказаха неочаквано близо по въпроса за парламентарната квота на ВСС. “Категорично трябва да се промени практиката парламентарните партии да се договарят за своите политически избраници, а да се излъчат доказани почтени лица от академичните среди и гражданските организации, наблюдаващи съдебната система. Така ще се предотврати капсулирането на съсебната власт "сама за себе си", като се осигури "общественият поглед отвън", обясни Явор Божанков.

Пълен консенсус постигнаха участниците за премахването на Бюрото за защита към главния прокурор. Както и за закриването на специализираните прокуратури и съдилища.

Преформатиране на

КПКОНПИ

също не се поставя под съмнение. Най-конкретен план за това имат в БСП: Антикорупционната комисия каквато е в момента като структуриране и действия, е бухалка в ръцете на управлявашата власт и това не може да остане същото. В дебата се очерта позиция, че КПКОНПИ трябва да се раздели, като се извади от нея частта за конфликт на интереси, коментира “Капитал”.

БСП са една крачка напред по отношение на КПКОНПИ: по думите на Явор Божанков страната се нуждае от нова комисия "Антикорупция"" с разследващи функции, чийто ръководител да се посочва от президента, за да се избегне политическото назначаване от управлявашото мнозинство в парламента.

В заключителните си думи Явор Божанков акцентира на ролята, която по правило се полага на

Министерството на правосъдието

в реформирането на съдебната система, и за отговорността, която именно то носи. Към Министерството на правосъдието да се възстанови и съветът за криминалогични изследвания, заяви Божанков.

Като основен извод от дебата се наложи мнението, че така важната за България съдебна реформа преминава през промени в конституцията. За целта политическите сили трябва да търсят пресечни точки, които да доведат, обаче, до работещи модели, а не до компромиси. Участниците признаха факта, че за промени в конституцията са нужни над 162 гласа, които най-вероятно и след 11 юли няма да могат да бъдат осигурени без участието на БСП.