Елена има шанс да изпрати свой представител в Народното събрание

Петър Димитров е с преференция 107 в листата на “БСП за България”

Най-младият кандидат за народен представител в листата на “БСП за България” във Великотърновска област е 29-годишният инж. Петър Димитров от град Елена.

Той е технически сътрудник в чуждестранна компания, развиваща своята дейност на територияна на България в сферата на Възобновяемите Енергийни Източници, а местоработата му е съсредоточена в съседната община Златарица. Магистър е по Мениджмънт в електроенергетиката от Технически университет – София, а също така е завършил и две бакалавърски степени – „Публична администрация“ и „Счетоводство и контрол“ в Стопанската академия в град Свищов. Семеен е с две деца – момиче на 3 г. и момче на 6 г.

Това е официалната информация за 7-я в листата на “БСП за България”, поканен от водача Явор Божанков като представител на гражданската квота. Зад тези протоколни изречения, обаче, се крие инициативен млад човек, непримирим към случващото се в родния му град и търсещ промяна за хилядите българи, напускащи малките общини в търсене на препитания.

“Приех да вляза в политиката, защото искам да обърна внимание върху проблемите на младите хора, родени и живеещи в малките населени места в България. Тези точно като мен! Защото въпреки развиващия се на територията на община Елена селски и планински туризъм, не се създадоха условия за развитие на младите. По този начин лишени от нашето присъствие остават и семействата и родителите ни, без сигурност и спокойствие, а от друга страна и без осигурена адекватна болнична помощ“,  обяснява Петър и дава два примера:

„Преди да завърша своето магистърско образование и да предприема развитие за себе си и семейството ми в по-големия град, успях, и се гордея с това, да пренеса в Елена част от изучените рецепти и техники от областта на готварството, с което съм се занимавал почти професионално по време на студентските си години и малко след тях. Така получих възможност да подпомогна - чрез собствено меню и управление на кухненския персонал, разработването на един от най-луксозните и популярни СПА комплекси в Еленския Балкан и цялата област Велико Търново – СПА Комплекс “Панорама”. Но уви, работа със задоволително заплащане освен в сферата на хотелиерството и ресторантьорството трудно се намира, което съпроводено с дългите работни дни и нощи води до лишения в семейната среда. За мен това се оказа и основен фактор да взема решение за преместване в по-големия град”, обяснява младият еленчанин. Точно в  този период от живота си той открива и любовта - своята съпруга, която също е от Елена. Сега живеят във Велико Търново, но всеки уикенд са в родния град заради близките си, приятното чувство от това да си си у дома, а и заради отдадеността на Петър към местния футболен клуб, в който продължава семейната традиция и тази на своя баща - легендарния за ФК “Чумерна”  Христо Димитров. В негова памет вече повече от 20 години неизменно излиза на терена с номер 5.

“Колко мислите от моите съученици са останали в Елена и околните села? Не повече от 10, а и голяма част от тях ту заминават, ту се връщат. Кога такива хора ще могат спокойно да създадат семейство или ако са го създали да бъдат постоянно до него? Този въпрос дали някой го задава - на себе си или пред институциите, които могат да направят нещо срещу демографската криза в България?”, продължава Петър Димитров.

 

„Затова, ако имам привилегията да защитавам интересите на моите съграждани в следващото НС, ще насоча усилията си към създаването на условия за развитието на малките населени места, обръщайки внимание върху проблемите както на младите, така и на старите. Това, което трябва да направим, и, за което да работим, е да се създадат условия за работещи малки и средни фирми, за да бъде и за да я има средната класа. Защото без средна класа не би могла да просперира нито една държава“, категоричен е 7-ят в листата на БСП, който мечтае да направи за Елена поне част от това, което навремето е успял дядо му -дългогодишният първи секретар на БКП в града Димитър Димитров.

Днес внукът има и собствена програма за развитие на спорта и детско-юношеските школи в Елена, които дори трудно осъществявайки своята дейност, продължават да славят името на града. Както и за стимулиране на извъкласните форми на обучение по различни изкуства. “Децата трябва да бъдат стимулирани да тренират и да се обучават. Освен това спортовете и изкуствата могат да бъдат пряко обвързани с училищната среда, за да бъдат децата по-активни, а и училищата - с повече деца в тях”, обяснява Петър Димитров, за когото можете да гласувате с преференция 107 в листата на “БСП за България”, която е 4 в бюлетината.