БСП събра представители на 8 общини в листата с номер 33

21.10.2021 г.

Представители на 8 от 10-те общини в област Велико Търново е събрала коалицията “БСП за България” в листата си за 4-и МИР. Най-многобройни са кандидат-депутатите от Велико Търново, следвани от тези от Свищов.

За първи път тази година мъжете са повече от жените - 9 срещу 7. Петима от кандидат-депутатите, в това число и водачът Явор Божанков, са на възраст под 35 години. Половината от представителите в листата са с икономическо образование. Четирима са педагозите, а двама от тях имат професорски титли. Двама са инженери. Толкова са и медиците. Водачът, който има и 3 мандата в Народното събрание зад гърба си, е юрист.

Всичко това е само суха статистика, зад която се крият отдадени хора с визия и воля да направят живота на съгражданите си по-добър и подреден, убеден е Явор Божанков. Той е само на 31 години и е сред най-активните депутати в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Роден е в Горна Оряховица. Завършил Право във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. Председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Живее във Велико Търново със съпругата си и двамата им синове.

Въпреки големия брой млади хора в листата всеки в нея има богата и интересна биография. Като тази на Иван Тодоров - представител на община Златарица и номер 15 в листата. Той е на 57 години. Дълги години той е служил като свещеник в храма „Св. Николай” в гр. Златарица и след това в църквата „Успение Богородично“ в Елена. Междувременно завършва магистратура „Политология, дипломация и национална сигурност“, а в момента е докторант по етнология. Напуска църквата след близо 30 г. служба, за да бъде полезен на хората по време на пандемията. По настоящем работи като здравен медиатор в Община Велико Търново.

Местната власт е представена сериозно в листата на социалистите с четирима общински съветници - от Павликени, Горна Оряховица, Велико Търново и Лясковец.

Още един млад социалист е на почетното второ място за вота на 14-и ноември. Христо Кавалски е на 34 г. Той е председател на Общинския съвет в Павликени. От десет години трупа опит в местното самоуправление. Член на Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Магистър по „Психология“ от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” и по „Стопанско управление“ от Стопанската академия  „Димитър Ценов” в Свищов.

За първи път в историята на БСП община Лясковец има свой представител на престижното трето място в листата за парламентарните избори. Емилия Жилиева е председател на Общинския съвет на БСП в Лясковец. Завършила е  Езиковата гимназия в град Ловеч и социална педагогика във Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий”. От 30 години работи в частния сектор. Втори мандат общински съветник в град Лясковец.

Огнян Стоянов е член на БСП от 2001 г. и вече втори мандат е председател на Общинския съвет на БСП в Горна Оряховица. Общински съветник вече 18 години. Завършил е Стопанската академия в Свищов, специалност „Икономика и управление на индустрията” и магистратура “Счетоводство на предприятието”. Има 14 г. стаж в банковия сектор. Всеотдаен баща на двама синове. Той е на осмо място.

Единайсти е Стоян Витанов. Кореняк великотърновец. Роден 1954 г. Електроинженер. Завършил е и „Организация и управление на външнотърговската дейност“ в УНСС. В момента общински съветник, женен с 2 деца и един внук. Разказва, че преди 11 години пак е бил кандидат за народен представител и пак с номер 11 в листата.

Трима са представителите на град Свищов в листата. На 16-о място е Михаела Валентинова. Тя е и най-млада сред кандидат-депутатите - едва на 28 години. Завършила е езикова гимназия във Видин и Стопанска академия „Димитър Ценов” в Свищов. Магистър по „Мениджмънт на търговската дейност”.  Тринайсти е Васил Илиев. Роден в Свищов. Завършил ТМТЕ ”Цанко Станчев” в гр. Плевен. Висшето си образование придобива в родния Свищов - специалност „Финанси и кредит”. Собственик е  на фирма в сферата на търговията.

На 14-а позиция е Альоша Красимиров - главен учител по история и география в Професионалната държавна търговска гимназия “Димитър Хадживасилев“ в Свищов.   Занимава се с краеведски изследвания на историята на Свищов. Повече от 10 години е част от театралната самодейна трупа при Първото българско народно читалище ,,Еленка и Кирил Д. Аврамови“ в Свищов.

Още един педагог, при това с активна позиция за бъдещето на българското образование имаме на 10-о място в листата. Наталия Сотирова има 35 години учителски стаж.  Завършила е три университета. Магистър по начална училищна педагогика, психология и информатика и информационни технологии в образованието. В момента е редовен докторант по педагогическа и възрастова психология към Философския факултет на Великотърновския университет „Св. Св Кирил и Методий“.  Има син, дъщеря и петима внуци. 

Две успели и всеотдайни дами, са съответно на пето и четвърто място в листата:

Професор доктор на науките  Севдалина Димитрова е преподавател в Института за иновационна и научноизследователска дейност на националния военен университет „Васил Левски“. Защитила е две професорски титли в областта на “„Сигурност и отбрана“ и „Социални, стопански и правни науки“. Магистър по „Счетоводна отчетност“ от Стопанската академия „Димитър Ценов“, гр. Свищов.  С над 35 години стаж в сферата на висшето образование.

Антоанета Анчева е професор по Изкуствознание и изобразително изкуство. Председател на Общото събрание на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Ръководител на катедра „Изкуствознание и теоретични дисциплини”. Преподавател в Националната художествена академия. Член на комисия към Националната агенция за оценяване и акредитация. Член на Съюза на българските художници, секция “Критика”.

Д-р Грета Данкова е на 12-о място в листата. Тя е на 35 години и работи в отделението по нефрология и диализно лечение на МОБАЛ “Д-р Стефан  Черкезов''.  Завършила е ПМГ,,В. Друмев '' и Медицинския университет в Плевен. Другият медик в листата е Мирослава Ганчева - на шесто място сред кандидатите на “БСП за България”. Тя е магистър по Стопанско управление и здравен мениджмънт  и по Управление на здравни грижи. Работи като старша медицинска сестра и сътрудник на управителя  в  МОДОЗС "Велико Търново".

Седми е Европейският шампион от Познан, Полша през 1990 г., и вицесветовен шампион от Токио, Япония - Румен Павлов. Той е и пети на олимпиадата в Барселона през 1992 г., а над 15 години е бил шампион на България по борба. Народен представител в 46-ото Народно събрание. Преди това кмет на община Стражица от 2015 г. до 2021 г. и  два мандата кмет на село Кесарево.

Преди по-малко от месец чества 30-и юбилей 9-ят в листата - Петър Димитров. Той работи в голяма международна компания. Завършил две бакалавърски степени в Стопанската академия в гр. Свищов – „Публична администрация” и „Счетоводство и контрол.Магистър по Мениджмънт в електроенергетиката от Технически университет – София. От дете се занимава с футбол и неизменно защитава цветовете на родния си град Елена. Семеен с две деца.