Явор Божанков: Трябва ни спешен анализ на причините за високата смъртност

БСП предлага спешни мерки за спасяване на здравеопазването в България

“Здравето не е продукт, с който може да се търгува”. Когато ние от БСП алармирахме за това, никой от управляващите не ни обръщаше внимание. Сега всички плащаме за това безхаберно, дори престъпно управление на българското здравеопазване: не достигат места в болниците, а дори в голяма част от незакритите здравни заведения няма условия - техника и медицински персонал, за адекватен отпор на заразата, с която се борим”. Това заяви Явор Божанков, водач на листата на “БСП за България” във Великотърновския избирателен район. „Дори в момента - при третия парламентарен вот в страната за тази година, БСП продължава да е единствената политическа сила с ясна и конкретна програма. Разумни решения,  които можем да изпълним, пък са залегнали в плана за първите 100 дни управление”, каза той.

Сред спешните мерки “срещу бездействието” в условията на COVID криза, БСП предлага да бъде направен спешен анализ на причините за високата смъртност от вируса сред населението (населени места, социален статус, образователен ценз, обезпеченост с лекари и апаратура и т.нат.).

“За нас ваксинирането е доброволен избор, но ще проведем насърчителна кампания за ваксиниране срещу COVID-19”, обясни Божанков. Според екпертите на левицата е важно да бъде засилена ролята на личните лекари в кампанията по наблюдение, лечение и ваксиниране при COVID-19.

Планът за първите 100 дни предвижда и преразглеждане на финансирането на лечебните заведения за труднодостъпните региони на страната.

 

Краткосрочните мерки засягат и подкрепата за малкия бизнес по време на криза. Те включват бързо изплащане, най-късно до края на 2021г., на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за помощи за малкия и среден бизнес, заявени още през 2020 г. във връзка с пандемията от Covid-19. А също и ускоряване на процеса по наддоговаряне по процедурата заподкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19.

 

Социалистите настояват българското правителство да подкрепи предложението на Европейската комисия за удължаване на Временната рамка за държавни помощи до 30 юни 2022 г.

 

Според БСП в помощ на бизнеса ще е и вдигането на прага за регистрация по ЗДДС от 50 хил.лв на 100 хил. лв.

 

Новият модел за българското здравеопазване, предлаган от БСП, включва премахване на търговския статут на държавните, университетските и общинските лечебни заведения и въвеждане на електронно персонално медицинско досие и електронна здравна карта, обединяващо цялата информация (клинична, медицинска и финансова) за даден пациент във всеки етап от живота му.

В рамките на дългосрочните мерки БСП настоява и за създаване на информационен портал, предоставящ информация в реално време за наличните лекарствени продукти и медицински изделия по местоположение и цени, в помощ на пациентите и на медицинските специалисти.

Социалистите не отстъпват и от искането си за въвеждане в законовите норми на понятието „защитено лечебно заведение“ ‒ за такива в отдалечените и планинските райони.

Решителни действия предлага левицата и срещу хроничния недостиг на медицински кадри. За целта трябва да бъде приета Наредба за формиране на работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения, гарантираща достойни базови заплати за всички, ангажирани в системата на здравеопазването. Само така ще бъде постигнато реално остойностяване на труда, обвързано с резултати, качество, квалификация и опит.

“За да не се отлагат операции поради липса на анестезиолози и да се закриват отделения поради недостиг на педиатри, предлагаме държавата да финансира специализации в чужбина в области на медицината с високо обществен отзвук и за специалности, в които страната има недостатъчен капацитет, срещу ангажимент за работа в държавните болници минимум 5 години”, обясни Явор Божанков.