Емилия Жилиева: Трябват спешни мерки срещу растящата бедност и демографската криза в България

03.11.2021 г.

Инфлацията, новите цени на горивата и тока, безконтролното поскъпване на основни стоки. Това са изпитанията, които поставиха в безизходица хиляди български семейства, които и без друго оцеляват на прага на бедността заради социалното неравенство, неадекватното заплащане на труда и престъпно ниските пенсии. Това заяви Емилия Жилиева - общински съветник от “БСП за България” в Лясковец, а днес и кандидат за народен представител с номер 103 в червената листа за Великотърновския избирателен район. “Престижното трето място в листата е чест за цялата община и признание за работата ми през годините”, коментира Жилиева..

“За първите 100 дни на управление, БСП предлага два вида мерки. Едните са краткосрочни, временни и са с бърз ефект върху икономиката и жизнения стандарт на хората. Вторият вид мерки са средносрочни и дългосрочни и са част от Визията на БСП за структурни реформи”, обясни тя. Най-важни, според нея, са тези срещу социалното неравенство в българското общество.

“За работещите родители предлагаме необлагаем минимум от 550 лв. месечно за всяко дете, ненавършило 18 г.  Това ще се отрази с 290 млн. лева на държавния бюджет, но ще повиши доходите на 755 946 семейства”, анонсира кандидат-депутатът. Освен семейното подоходно облагане от БСП настояват и за нулев данък върху доходите от труд  до навършване на 26 години.

 

Друго предложение е за 6500 лв. еднократна помощ за второ и трето дете при условие, че единият родител е работил 24 месеца преди това.

Към спешните мерки срещу бедността и демографската криза БСП добавя и безплатни лекарства за деца до 14 години.

Същевременно трябва да бъдат намалени и ставките на ДДС - на 9%, за основните храни като хляб, месо, мляко, яйца и др.

Емилия Жилиева припомни, че въпреки краткия живот на 46-ото Народно събрание БСП успя да предложи и да постигне приемането на нов размер на майчинството през втората година. Сега то вече е приравнено към минималната работна заплата и 60 000 български майки вече вместо 380 лв. взимат по 650 лв. на месец.

В същото време БСП ще продължи упорито да търси  парламентарен консенсус за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г. Като представител на местната власт искам да допринеса за развитието на малките общини, такива като Лясковец. Общините в България са силно зависими от държавния бюджет, като близо 2/3 от финансите им идват от трансфери. Тази зависимост се задълбочава и поради замръзналия процес на децентрализация в България. Допълнителни средства постъпват в общинските бюджети, отпуснати с постановления на Министерски съвет, но при неясни критерии и подбор. Неясни и несправедливи са формулите за разпределение, както на целевата субсидия, така и на средствата за поддържане на общинската пътна мрежа, в това число и зимното поддържане.  Наблюдават се сериозни диспропорции при разпределението на тези средства между отделните общини. Не можем да бъдем безучастни и да оставим, за пореден път управлението на страната да бъде на автопилот, казва Жилиева.

За Емилия Жилиева може да гласувате с преференция 103 в листата на “БСП за България”, която е с номер 33 в бюлетината.