Георги Димитров, БСП: Само човек с нормални доходи може мисли как да промени държавата

Георги Димитров е с номер 109 в листата на “БСП за България” във Велико Търново

Доходите са най-важното, което трябва да се промени в България. Само човек с нормални доходи може мисли за всичко останало - за опазване на природата, за защита на животните, за съхраняване на традициите, за култура и качествено образование. Това е тезата на Георги Димитров, който е 9-и в листата на “БСП за България”.

Георги Димитров е на 31 години. Той е представител на община Лясковец в листата на “БСП за България”. Завършил е  “Финанси” в Стопанската академия „ Д. А. Ценов“ в гр. Свищов.

“През 2010 започнах работа в Аркус АД, като машинен оператор на ЦПУ. Работих 2 години. През пролетта на 2012 г., като повечето млади хора от нашата област, реших да замина да работя в чужбина - в Португалия, Лагос. Независимо от красотата, трудолюбието на хората, изключително добре развитото стопанство и начина на живот в това райско кътче на Атлантическия океан реших да се върна в България. Отговорността и любовта ми към родината не ми позволиха да се развивам и да градя живота си в чужда държава”, разказва Георги. Започва да учи. Едновременно с това се връща на работа в завода в гр. Лясковец. 

В цеха той всеки ден наблюдава проблемите на работещите тогава в завода хора. С енергията на всеки 25-годишен човек решава, че трябва да помогне на колегите си. Така през юни 2015 г. заедно с група работници основава нова синдикална организация. Избран е за председател. Само три години по-късно усилията му са оценени и членовете на оглавявания от него синдикат вече са 1000. “Редовно договаряхме по-благоприятни условия за работещите чрез преподписване на Колективни трудови договори. Грижил съм се за проблемите на хората не само като работещи, но и като граждани от областта. Не малко пъти заедно с членуващите сме участвали в протести както в областта, така и в столицата. Поради недостиг на квалифицирана работна ръка предприятието изпитваше трудности. Така се стигна до решение за преквалифициране на персонала. На работниците бе предложено да следват в Техническия университет в Габрово.

Разговарях с работниците и успях да убедя много от тях да запишат висше образование. Това им помогна да се развият и да заемат по-добри длъжности, като по този начин и общината получи и много образовани кадри”, разказва Георги Димитров.

Едновременно с обучението си в Стопанската академия в Свищов той преминава и обучение в Института за социална интеграция на Академията за социална политика.

Две години по-късно, през 2019 г. младият синдикалист е издигнат за кандидат за общински съветник в листата на “БСП за България”. Печели място в местния парламент на Лясковец с преференции.

“През годините винаги съм защитавал социалната политика и правата на гражданите. Също така следя финансовото състояние и правилното изпълнение на бюджета на община Лясковец. Като зам.-председател на Постоянна комисия
„Образование, култура, православна църква, вероизповедания, етика, спазване на правилника, контрол на решенията” винаги се опитвал да подкрепям дейността както на православните храмове в общината, така и на образованието и културата в града, като също така съм полагал и безвъзмезден доброволен труд”, обяснява Георги.

Признава, че в работата и живота му винаги движещата сила са били хората и техните проблеми. Мотивира го желанието му да помогне не само на съгражданите си, но и на държавата: да запази българите да останат в България, те да живеят щастливи тук, да раждат децата си тук и да се развиват.

“За огромно съжаление много пъти държавата в различни аспекти не успява да предразположи хората към това и аз съм готов да продължа да го правя, за да може утре да съществува една по-добра България и за моите деца”, казва Георги.  И изброява най-наболелите проблеми:

работните заплати,

детските надбавки, които по никакъв начин не подпомагат достатъчно родителите,

несправедливите пенсии на хора, отдали живота си на труд в нашата държава,

инвалидните пенсии.

А също - образованието, енергетиката и цените.

“Затова и моята главна цел са доходите на хората. Те за мен са на първо място. Проблемът е, че никой не проследява живота, конкретните нужди на хората. Тези, които са на минимална работна заплата, получават помощи, но те не са достатъчни, за да живеят достойно. Други, които не са на минимална работа заплата, нямат право на помощи, но също не получават достатъчно, за да покриват разходите си и да водят нормален и спокоен живот. От голямо значение са и получаващите несправедливо изчислени пенсии. Само човек, който има нормални доходи би могъл спокойно да мисли за подобряването на всичко останало”, убеден е кандидат-депутатът от листата с номер 28 в бюлетината на 2-ри октомври.