Лидия Прокопова, БСП: Моята кауза е равно заплащане за еднакъв труд на мъже и жени

Педагогът-историк е с преференция 108 в листата на “БСП за България” за 4 МИР Велико Търново

България е в тежка демографска криза. Време е - през отговорното родителство и осъзнатия избор на младите жени, да бъде призната професия “майчинство”. Това е тезата на Лидия Прокопова - 8-а в листата на “БСП за България” за 4 МИР Велико Търново.

Тя е доайенът на отбора, с който “БСП за България” участва в изборите на 2-ри октомври. На 65 години Лидия Прокопова има 31 години стаж като учител по история и общо 41 г. професионален опит в сферата на образованието.  От 2014 година е старши експерт по организация на средното образование и приобщаващото образование в Регионално управление на образованието (РУО) – Велико Търново. Семейна е - с две деца и две внучета.

Като регионален координатор на жените-социалистки, Лилия Прокопова държи в дневния ред на следващото Народно събрание задължително да присъства темата за равноправието между мъжете и жените.

“Заживяхме в поредица от кризи. Инфлацията изяжда доходите. В България хората са притеснени от плащането на сметките в края на месеца. Всичко това влияе и на пазара на труда, на заплащането, на адаптивността, на мечтите за бъдещето, на важните човешки решения.  Особено за младите: Да създам ли семейство? Да стана ли майка? Да се издигам ли в кариерата? Какви ще са професиите на бъдещето и какви умения е необходимо да притежавам? Несигурността и непредвидимостта ли ще са новото "нормално"?”, казва Лидия Прокопова.

За съжаление, жените са особено уязвими в отговорите на тези въпроси, предупреждава тя. Неравенството във възнагражденията се запазва. Разликата в заплащането между жените и мъжете в ЕС все още е 13%, а в България е близо 15%. Жените у нас трябва да работят близо два месеца повече всяка година, за да получат същото възнаграждение като мъжете.

“Затова моя кауза като лидер на жените-социалистки е премахване на неравенството между половете и равно запалащане за еднакъв труд. Аз съм за създаване на условия за младата жена да направи осъзнат избор за кариерно развитие и семейните отговорности.  Нужни са законодателни мерки, които, при избор на  младата жена да е домакиня и родител, да ѝ предоставят здравни и пенсионни осигуровки, трудов стаж като „майка“ и бъдеща пенсия. По този начин ще се преодолее до известна степен и демографската криза в България”, убедена е социалистката.

Сред мерките, които тя предлага, е и създаване на условия за кариерно развитие и запазване на работното място на младите жени при бременност и майчинство. За целта работодателите трябва да бъдат поощрявани и с данъчни облекчения.

В помощ на жените, които искат да се развиват в професионално отношение, трябва да се осигурят повече места в целодневните детски градини. Това, според Прокопова, може да се случи с малко средства и голям ефект: като се усвоят празните помещения в неуплътнени училища, празни клубове, салони и др.

“Правят се ремонти и се оформя среда за определена възраст или за смесена група, която ще събере децата от определен квартал или район. Тази група ще е прикрепена като филиал към близка детска градина”, обяснява педагогът и напомня, че трябва да се поощряват работодателите да създават детски занимални и детски градини към фирмите, с което ще подпомогнат своите работници - жени  и майки, а ефективността и качеството на труд ще са по-високи.

И не на последно място: нужни са спешни законови мерки за предотвратяване насилието над жените. Сред тях и по-ефективни наказания за насилниците.