Кристиан Вигенин: БСП предлага нов модел на финансиране на образованието

24.03.2023 г.

В дискусия за проблемите на образованието се включи водачът на листата на „БСП за България“ във Велико Търново и Ямбол Кристиан Вигенин. На срещата присъстваха бивши и настоящи университетски преподаватели, учители, спортни деятели, както и кандидатите за народни представители Петко Прокопов и Милка Ангелова.

Сред обсъдените теми бяха делегираните бюджети за училищата, учебниците, учебните планове по литература и история, както и възнагражденията на учители и преподаватели.

По думите на Кристиан Вигенин образованието има важни социални аспекти. Той изтъкна подкрепата на БСП за учениците и подчерта, че в програмата на партията е заложено всички от 1-ви до 8-ми клас да получават финансова помощ в началото на учебната година в размер на 350 лв.

„Има много семейства, за които първият учебен ден е истинско предизвикателство и тези пари им дават възможност по-спокойно да посрещат нуждите на децата си в началото на учебната година“, каза Вигенин и подчерта, че към момента, благодарение на БСП, учениците от първи до четвърти клас, както и тези от осми, получават помощ в началото на учебната година.

Вигенин припомни и друга важна стъпка, реализирана от социалистите, а именно безплатните учебници от 1-ви до 12-ти клас, която ще влезе в сила от следващата учебна година. С това, по думите му, се прави още една стъпка към принципа за равен достъп до образование и равен шанс в живота за българските деца.

Водачът на листата засегна и проблема с учебното съдържание, а именно отпадането на български автори от учебниците по литература, както и изкривената информация в тези по история и цивилизация. „Искаме младите хора да имат усещането за род и родина, да се гордеят с българската история, да ценят бележитите дати и събития в нея“, подчерта Вигенин.

Сред присъстващите на дискусията за пореден път беше повдигнат въпросът за делегираните бюджети в училищата, които ощетяват малките учебни заведения.

Според кандидатите от листата на „БСП за България“ трябва да се помисли за подкрепа на всички учебни заведения, като отпадне придобилото печална слава правило, че парите следват ученика, а от своя страна Кристиан Вигенин обеща нов модел на финансиране в образованието.

Кандидатът за народен представител Милка Ангелова разказа как протича един работен ден за нея. Тя е учителка в павликенското село Върбовка и пътува близо 80 км. на ден, за да отиде на работа и да се върне във Велико Търново. Тя сподели, че професията е изключително отговорна и се пошегува, че специален закон в Народното събрание трябва да забрани използването на мобилни телефони в час.

На срещата беше обсъдена темата и за евентуален Закон за старите столици, който да регламентира държавна подкрепа за градове като Велико Търново.