Социалисти и антифашисти почетоха Деня на победата във Велико Търново

10.05.2023 г.

Десетки социалисти и антифашисти почетоха Деня на победата във Велико Търново. В честването пред паметната плоча на загиналите от старата столица се включиха Общинският съвет на БСП, Общинският съвет на Отечествения съюз, областната организация на Съюза на ветераните от войните на България, както и местната структура на Национално движение „Русофили“.

Поднесени бяха цветя, а с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите на Втората световна война, които само в България са десетки хиляди.

Историческите факти бяха припомнени от общинският председател на БСП Михаил Михалев, който изтъкна заслугите на българската армия за разгрома на Германия и значението на партизанското движение в битката срещу фашизма. Той подчерта също, че основната тежест на войната е понесена от СССР, чиято червена армия дава над 30 милиона жертви.

„Живеем в абсурдна държава, в която над българското небе са пускани играчки бомби. Държава, в която сме издигнали паметници на същите тези убийци, на убийците на ястребинчетата и много други. А в същото време искаме да съборим паметника на тези, които са ни отървали именно от кафявата чума. Живеем в държава, в която искат да променят историята ни, но няма да успеят, защото помним и ще предадем нашата памет на идните поколения“, беше част от словото на Михаил Михалев.

В честването се включи и Младежкото обединение на БСП. Младите социалисти раздаваха георгиевски ленти.

Сред присъстващите бяха областният председател на БСП Мариана Бояджиева, областният координатор на ОС Станка Палазова, общинският председател на ОС Елена Мачковска, председателят на областната структура на Съюза на ветераните от войните Атанас Величков, почетният гражданин доц. Владимир Попов, председателят на движение „Русофили“ в областта Румен Петров, антифашисти и общественици.