Мраморна плоча дариха младите социалисти за паметника на Петко Р.Славейков във Велико Търново

Мар 11, 2015 Новини БСП 0 2017

Мраморна плоча с името на бележития поет и общественик Петко Р

Мраморна плоча с името на бележития поет и общественик Петко Р. Славейков даряват безвъзмездно на Велико Търново членовете на Младежкото обединение на БСП. Причината е, че до ден днешен паметникът на автора на „Изворът на белоногата“ не е обозначен, макар да се намира на метри от къщата-музей на именития писател.

При поредната акция от кампанията си за почистване и облагородяване на забравените паметници в региона младите социалисти отидоха и до монумента на Петко Р.Славейков в търновския квартал „Варуша“.

          „Дългосрочна наша инициатива е да се поддържат паметниците на бележити личности и важни исторически събития. Ние често пътуваме до такива обекти и почистваме пространствата около тях. Така решихме да почистим и около паметника на поета Петко Р. Славейков. На място видяхме, че няма нито една табела, която да указва на минувачите коя е личността от барелефа“, разказа председателят на МО-Велико Търново Валерия Дончева. „Това е несправедливо към паметта на Славейков, който има основополагаща роля в българския парламентаризъм, в българската литература и в изграждането на българската нация в годините преди и след Освобождението“, подчерта тя.

          За да бъде поправен пропускът, младите социалисти събраха собствени средства и поръчаха изработването на мраморна плоча с името на поета. След консултация с община Велико Търново стана ясно, че решението за поставянето й трябва да бъде взето от Общинския съвет.

          Членовете на Младежкото обединение ще предадат своето дарение на Общинския съвет и на кмета на Община Велико Търново по време на следващата редовна сесия на местния парламент.

          „Аз вярвам, че щом в община Велико Търново получат нашата плоча, те ще намерят начин тя да бъде поставена до този паметник и да напомня за поколения напред кой е Петко Р.Славейков“, каза още Валерия Дончева.