Успешен кмет и културен деятел с множество отличия ще се бори за БСП в Свищов

35-годишният Генчо Генчев към момента е кмет на с. Царевец (община Свищов)

35-годишният Генчо Генчев е кмет на с. Царевец (община Свищов) вече втори успешен  мандат, председател на НЧ "Светлина", ръководител на фолклорни състави, председател на организационния комитет на НФФ "Фолклорен извор", активен деец в областта на фолклорното песенно и танцово изкуство на България.

След проведената днес конференция на местната партийна структура на БСП, Генчев може да се похвали и с още едно отличие – той е кандидат-кметът на автентичната лява партия за община Свищов. Според Устава на Левицата, предстои неговата кандидатура да бъде одобрена на НС на БСП.

Генчев завършва Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Професор д-р Димитър Димов"-Ловеч и се дипломира като "ветеринарен техник". През 2014 г. се дипломира със степен бакалавър, специалност  "Бизнес администрация", като в настоящата 2015 г. завършва и магистратура „Стопанско управление" в ЮЗУ "Неофит Рилски", гр. Благоевград.

Паралелно с изучаването на своето висше образование, е бил и танцьор в „Общински фолклорен ансамбъл-Ловеч". През 1998 г. печели конкурс за танцьор солист в Северняшки ансамбъл-Плевен. Така започва един дълъг път в областта на фолклора, изучаването на танца и фолклорното изкуство. Генчев основава и ръководи детски танцов състав и танцов състав „Царевска китка". Съставите бързо се развиват и в следващите години вземат участие на много фестивали и събори, на които печелят не малко призови и значими места.

През 2007 г. е избран за председател на НЧ „Светлина - Царевец 1927" с. Царевец и за кмет на Кметство Царевец.

В годините от 2008 до 2012 е удостоен с множество награди на местно и национално ниво в сферата на културата, изкуството, читалищното дело и за работата си като кмет на кметство Царевец. През 2010 г. е награден от Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА) за принос в библиотечните информационни технологии. През 2011 г. с проекта "Царевец вчера, днес и утре", НЧ "Светлина - Царевец 1927" печели голямата награда в ежегодния конкурс на Платформа "АГОРА" за доброволческа инициатива. През 2011 г. Министерство на културата на Република България връчва грамота за принос в развитието на читалищното дело в България със специален восъчен печат „Мадарски конник" на читалището. Същата година по инициатива на самия него, Гуна Иванова и Ганчо Ламбев, стартира и се провежда първият Национален Фолклорен фестивал „Фолклорен извор", който днес е един от най-значимите фолклорни форуми в България.

През 2012 г. Община Свищов удостоява Генчо Генчев с почетен плакет и диплом за принос в развитието на културата в Община Свищов. От април 2012 г. със заповед на Министъра на културата е избран от 350 читалища в страната за член в Обществено-консултативен съвет към министъра на културата, понастоящем е на същата позиция. През 2014 г. е избран от Национално сдружение на общините в РБ за национален лектор-обучител в областта на местното самоуправление и администрация, където провежда над 20 обучителни модула на колеги-кметове от страната.  

През май 2013 г. Община Свищов го удостоява с приза "Деятел на културата", а няколко дни по-късно Българска библиотечно-информационна асоциация го награждава със специална значка за принос в развитието на библиотечно информационните технологии и го обявява за ”Посланик на библиотеките в България”. През 2014 г. областният управител на В. Търново, по време на 4-тото издание на НФФ "Фолклорен извор", го награждава с почетния плакет на областния управител за принос в развитието на културния туризъм в областта.

Член е на управителния съвет на Фондация "Димитър Хадживасилев" гр. Свищов, "Младежки фолклорен съюз" гр. Варна, Световна фестивална Организация на ЦИООФ – България, Националната асоциация на българските села в България и на Фондация „Глобални библиотеки – България”.    

Кандидат-кметът на БСП за Свищов –Генчо Генчев, има син на 10 години.