Вероника Делибалтова: Развитието на младите трябва да е кауза номер 1

Над 200 млади кандидати на БСП се събраха във Велико Търново

„Листите на БСП са пълни с млади хора, ентусиазирани, амбицирани, образовани с желание да превърнат своята община в най-доброто място за живеене. Дайте им този шанс“. Това заяви председателят на Младежкото обединение в БСП Вероника Делибалтова по време на Националната среща на младите социалисти, където се бяха събрали стотици млади кандидати на левицата. Тя обясни, че #Замладите  е среща на младите кандидати за общински съветници и кметове, която e традиция от 2011г. „Тогава стартирахме със „Силна община”, припомни тя. По думите й ГЕРБ са изоставили малките общини. Тя обясни, че основен проблем в по-малките населени места е липсата на работни места за младите хора. „България се обезлюдява. Паралелно с демографската кризата, обезлюдяването на страната, развитието на младите хора трябва да се превърне в кауза номер 1 на всеки кмет и общински съветник“, категорична бе тя. По думите й това означава максимално концентриране на ресурс в разкриване на нови работни места, провличане на инвеститори, създаване на общински дружества, подкрепа на талантите и училището, като институция.

 

Борис Попиванов: Лявото е винаги поглед напред

 

„Докато дясното се маскира като здрав разум, цифри и счетоводство, лявото винаги е поглед напред“. Това заяви преподавателят в СУ „Св. Климент Охридски” и политолог Борис Попиванов пред събралите се млади социалисти. По думите му проучванията на младежта в последните години показват, че младите хора в България са все повече затворени в семейната среда, нямат доверие в партии и институции, не са активни обществено, все по-малко вярват на пазара и все повече търсят сигурността на държавата. „Една лява партия е длъжна да работи в такива условия. БСП трябва да се съобрази, че младите странят от формална организираност, но със своите мрежи и форуми,  те са огромен потенциал“, категоричен бе Попиванов. Според него Младежкото обединение в БСП трябва да съзнава, че тази партия след 10 - 20 години ще бъде тяхна и да знаят какво искат да направят с нея. Той изтъкна, че я има организацията, има ги и структурите, има ги контактите, има я традицията. „В това управление, произвеждащо хаос и нестабилност, всекидневно паразитиращо върху страха на хората от войни, бежанци, цени на тока, кризи, тези млади хора нямат място и е време да си извоюват свое“, заключи Борис Попиванов.

 

Елеонора Петрова:  БСП е партията, която е близо до хората, трябва да го доказваме всеки ден

 

„Кампанията на младежкото обединение, която се казва „Здравей, съседе“, има идеята да накара отговорните институции да свършат работата, за която им се плаща, за която са избрани“. Това заяви общинският съветник в Сливница от БСП и член на ръководството на младежите Елеонора Петрова. Тя обясни, че младежите в БСП се срещат пряко с жителите на отделни населени места, близки до тях, блокове, кооперации. Заедно с тях младите социалисти обсъждат местните проблеми на гражданите и след като те бъдат установени, сезират местните власти и следят за тяхното действие или бездействие. По думите й целта на кампанията е да се подтикнат хората да са граждански активни и да изискат от институциите, които трябва да имат грижата за решаването на техните проблеми, независимо дали те са големи като изграждането на воден цикъл или е нещо обикновено като боядисването на пейката пред техния блок. „БСП е партията, която трябва да покаже на хората, че се интересува от тях. Именно с инициативи като тази ще съумеем да им го докажем“, категорична бе Петрова.