БСП внесе предложение за запазване на субсидията за доставките на хляб в отдалечените села

В проекта на бюджета за 2016г. не са предвидени средства за подпомагане на доставките на хляб в отдалечените населени места

В проекта на бюджета за 2016г. не са предвидени средства за подпомагане на доставките на хляб в отдалечените населени места. За проблема сигнализира народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Мариана Бояджиева по време на пресконференция във Велико Търново. Левицата е внесла предложение между първо и второ четене на законопроекта да бъде заложена съответната субсидия.

Около 3 млн.лв. са отделяли правителствата досега за подпомагане на фирмите, които снабдяват хората от отдалечените населени места с хляб и стоки от първа необходимост.  „За 2015г. беше предвидена сумата от 3,6 млн.лв. И до този момент няма превод от Министерство на финансите към тези фирми. Практиката беше средствата да стигат до фирмите-изпълнителки чрез Централния кооперативен съюз“, припомни Бояджиева. За Великотърновска област проблемът засяга общините Елена, Златарица и отдалечените части на община Велико Търново към Прохода на Републиката. „Особено за Елена ситуацията е тревожна, защото там има 124 населени места, едва няколко от тях са големи със собствени магазини. А в голяма част от тях живеят по 3-4 до 10 човека. Засега доставките на хляб се изпълняват на добра воля от фирмите, но за съжаление те нямат тази подкрепа от държавата, която години наред е била факт“, сигнализира народният представител.

Мариана Бояджиева подчерта, че освен дължимата сума за настоящата година, в проектобюджета за 2016г. изобщо не е предвидена подобна субсидия.