Общински фонд да подпомага лечението на деца с тежки заболявания, предлагат от БСП

Пред Дарик радио

Групата на БСП във Великотърновския общински съвет ще отправи редица предложения за включване в бюджета и инвестиционната програма за идната година. “Идеите бяха включени в нашата предизборна платформа и ние настояваме тези политики да бъдат реализирани. Голяма част от тях са със социална насоченост”, обясни председателят на групата Валентин Ламбев.

Социалистите предлагат родителите с доход на член от семейството под прага на бедността да бъдат освободени от плащане на такса за детски градини и ясли. Друго от предложенията е за създаването на публично- частен фонд за подпомагане лечението и рехабилитацията на деца с хронични и тежки заболявания. Червените ще настояват да бъде разширена услугата Социален патронаж, като целта е да бъдат обхванати всички населени места на територията на общината. Както съобщиха по- рано, социалистите предлагат учениците и студентите да бъдат освободени от такси за ползване на библиотеки.

Освен това те ще настояват да бъдат осигурени минимум по четири билета месечно за ползване на градски транспорт на пенсионери над 60- годишна възраст. Групата на БСП смята за наложително и увеличаването на средствата за младежки дейности от 6 на 12 хиляди лева годишно. “Предлагаме обособяване на структура на общинската администрация на две щатни бройки, които да подпомагат работата на кметовете и кметските наместници в населените места при подготовката и реализацията на проекти”, каза Валентин Ламбев.

По отношение на инвестиционната програма за 2016 год. общинските съветници от БСП настояват 20% от реалния капиталов ресурс на общината, да бъдат насочени към населените места за подобряване на инфраструктурата и решаване на неотложни проблеми. Идеята е парите по тази линия да не бъдат по- малко от 600 хиляди лева, при запазване на финансовия ресурс на фонда “Местни инициативи”. Сред предложенията са още завършване, изграждане и иконописване на църквата “Рождество Христово”, както и довършване на недостроеното крило на Целодневна детска градина “Здравец”.

“След модернизирането на автогара “Юг” е наложителен ремонт на стълбището към нея. Необходимо е още поетапно монтиране на осветление на пешеходни пътеки с приоритет тези пред училищата и оживените кръстовища, а също така и полагане на дълготрайна маркировка”, посочи председателят на групата на социалистите. Червените ще настояват за саниране на съществуващата автобусна спирка пред хлебозавода, монтиране на нова от западната страна в посока Дебелец- Килифарево, както и слагане на осветление в двете посоки. “Ако тези предложения намерят място в бюджета и инвестиционната програма за 2016 год., ние сме готови при обсъждането да подкрепим мандатната програма на кмета. Това ще се случи ако видим реални политики за решаване на проблемите в общината”, каза още Валентин Ламбев.

По време на пресконференция днес, социалистите заявиха, че са притеснени за финансовото състояние на общината. Местният парламентарист Стоян Витанов посочи, че касовата наличност към 30 септември 2014 год. е била около 7,5 млн. лв. “Към този период на настоящата година сме на минус 4,7 млн. лв. Просрочените задължения за деветмесечието на 2014 год. са били 2,8 млн., а сега са 3,2 млн. Нараства сумата и за просрочените вземания. Нашата оптимистична прогноза е, че няма да изпълним собствените приходи с 436 хиляди лева, а песимистичният вариант е 1,8 млн.”, коментира Стоян Витанов. Според него местната администрация изостава с годишния план за приходи и разходи от средства от европейските фондове.

В началото на идната година ще изискваме информация за  потенциално опасни участъци, за нивата на язовирите и реките, за състоянието на общинските предприятия, за средствата за населените места и резултатите от обществените поръчки, каза общинският съветник Петко Тюфекчиев.