Мариана Бояджиева: Рехабилитацията на три пътни отсечки в област Велико Търново чака отговор от МРРБ

Общо 26 въпроси и питания към министри от правителството е внесъл народният представител от БСП

Три важни въпроса за инфраструктурата на област Велико Търново чакат отговор от министъра на регионалното развитие. Питанията за отсечките с.Кесарево – с. Чешма в община Стражица, градовете Сухиндол и Павликени и с.Патреш – с.Горна Липница – с.Долна Липница, са внесени преди повече от месец от народния представител Мариана Бояджиева от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Общо 26 въпроси и питания към министри от правителството е внесла Бояджиева. „Те се отнасят до актуални въпроси на управленската политика, главно в сферата на образованието, науката, културата. Друга част са свързани с нашия район и са поставени от общинските ръководства и гражданите“, обясни народният представител. Тя отчете работата си през 2015г на пресконференция във Велико Търново. 

Отговор само на един въпрос, свързан със свлачището в местността Хайковец в община Сухиндол, е дала министър Павлова. „Другите ми три въпроса са свързани с проблеми с дългогодишна история и през следващата година ще настоявам да получа отговор и на тях, защото безпокоят гражданите и създават предпоставки за сериозни инциденти“, заяви Бояджиева.

За свлачището край Сухиндол са дадени предписания на общината, които тя ще изпълни, за да получи финансиране за проекта за укрепването на терена. Общата стойност е 98 000лв.

Рехабилитацията на пътя от с.Кесарево към с.Чешма в община Стражица е вторият инфраструктурен проблем в региона . „Общината е изпълнила своите ангажименти по подмяна на водопровода, финансирани по проекти към ПРСР и ПУДООС. Сега остава държавата да изпълни своя ангажимент и да се довърши работата по тази пътна отсечка“, посочи Бояджиева.

За довършване остава и пътят между Павликени и Сухиндол. Половината от трасето беше завършено по проект по Правителствената инвестиционна програма през 2014г. Тогава за 5,5км от пътя бяха вложени 2 млн.лв. „Проектът за останалите 5 км. беше спрян от правителството на Бойко Борисов. Необходими са още 2 млн.лв. за довършването на пътя, който е връзка и към с.Димча, а по него се движат и ученически автобуси“, изрази тревогата си народният представител.

Критичното състояние на пътя между павликенските села Патреш и Долна Липница е причина за друг въпрос към МРРБ. Мариана Бояджиева припомни усилията, които Общината е правила в годините, за да започне възстановяването на трасето. Край с.Горна Липница имаше и стачни действия.

След Нова година народният представител ще отправи въпрос към Лиляна Павлова за лошото състояние на пътя към с.Орловец в община Полски Тръмбеш, който се нуждае от спешен ремонт.

Със свое предложение по бюджета за 2016г. Мариана Бояджиева поиска да бъдат предвидени средства за довършване на канализацията в с.Петко Каравелово, което беше отхвърлено от управляващите.

Сред проблемите, по които Мариана Бояджиева е искала отговор от ресорните министри през 2015г, са също спирането на влакове между Русе и Стара Загора и съкращаването на персонал в БДЖ; подновяване на разрешителните за носене на оръжие на бивши военни и полицаи от Горна Оряховица, които и до ден днешен търсят правата си чрез Съда; осигуряването на помещение за Съюза на офицерите и сержантите от резерва във Велико Търново, както и за подновяването на документите на ветераните от Втората световна война.

„Удовлетворителен отговор получихме и за бъдещето на Опитната станция по соята в Павликени. Тревогата ни се породи от възможността да бъде прехвърлена към Русенския университет. Министъра на земеделието и храните ни отговори, че има възможности ОСС да остане в Селскостопанската академия и да запази мястото си на водещ институт в култивацията на соя“, обясни Бояджиева.