Янаки Стоилов във Велико Търново: БСП да не прекъсне корените си, да отстоява и развива курса към лява национална политика

Бойков Великов: Мястото на БСП в националната политика е точно като национална партия

„Първият избор е да не прекъснем корените си, за да вървим напред. Да отстоим и развиваме курса към лява национална политика, да използваме държавата за модернизация на икономиката, за регулиране на пазара и за намаляване на социалната поляризация. Конкретни решения са необходими, но те трябва да бъдат израз на идеи и политика. Да критикуваме сегашното управление, но да се стремим да променим социално-икономическия модел“. Така формулира възможностите пред БСП заместник-председателят на партията Янаки Стоилов във Велико Търново.

В Старата столица лявото крило в социалистическата партия проведе конференцията „БСП – съзидание и съпротива”. В нея взеха участие зам.-председателите на НС на БСП Янаки Стоилов и Бойко Великов, членовете на ИБ на БСП Донка Михаилова и Стефан Стефанов, както и изявени български интелектуалци: Анжел Вагенщайн, акад. Васил Сгурев, проф. Иван Ангелов, Павел Писарев, проф. Искра Баева, Петър Волгин, Александър Симов.

 „БСП отново е пред избор – да бъде истинска социалистическа партия, партия на бъдещето, или да остане в миналото. Възстановяването на доверието налага скъсване в разминаването между заявена и реална политика, между изискванията на политическия морал и поведението ни; преминава през скъсване с всякакъв род зависимости“, каза още Стоилов пред пълната зала.

Той коментира и предстоящия 49-ти Конгрес на социалистите: „Най-важно днес е хората, които отидат на Конгреса, да знаят защо са там и да направят своя избор. Той може да бъде различен, но те трябва да знаят, че правят избор, те не са част от инерцията, а от съдбата на партията и тя ще бъде такава, каквато я направят“.

„Конгресът е натоварен с много очаквания – към политиката, към ръководството, към идеите, които ще предложим. Трябва да отговорим на тези очаквания, наш дълг е заради националната кауза, националната политика и за смяната на този модел на управление“, каза заместник-председателят на БСП Бойко Великов. „БСП има потенциал, има ресурси и възможности, както и млади хора, които поемат местните структури. Конгресът трябва да ни даде ново качество на единството на принципна основа. Ние не можем да допуснем разгаряне отново на всичко онова, с което се сблъскваме в последната година като противоречия, сблъсъци и подчинение на корпоративни интереси. Нашето място в националната политика е точно като национална партия. Този знак ни дадоха българите на националния празник. Ние трябва да отговорим като партия“, каза още Великов. Той припомни организираната преди 18 години дискусия за мястото на националната държава, която показва своята значимост днес. „Отново сме изправени пред необходимостта от политическа платформа, която да ни даде ориентация и бъдеще като партия; платформа, която не трябва да се разминава с политиките, които провеждаме. Една от тежките ни слабости е, че в годините ние се разминахме между програми и политики, които провеждахме. Когато готвим програми, те трябва да бъдат достатъчно реалистични. Трябва да предложим политики, които могат да променят реалностите“, призова Великов.

„Опитват се да ни вкарат в един-единствен спор: кой ще стане председател на партията след Конгреса. Искат да ни извадят от голямата дискусия за политиката, която ще представим на този конгрес. Тя е важната и аз се радвам, че днес въпросът за политиката е на преден план и политика се обсъжда както в геополитически, така и във вътрешнополитически план“, обясни по време на конференцията заместник-председателят на социалистите.

Политическият секретар на Обединението на левите социалисти Петър Начев  изброи в своя доклад въпросите пред партията. „БСП е първо – идеи, второ – политики и трето – експертност. Тази последователност е задължителна и нейната промяна ще ни обезличи и превърне от партия в неправителствена организация за усвояване на средства от търговия с влияние“, каза Начев.

Според думите му предстоящият Конгрес трябва да избере ръководство на БСП, което да даде недвусмислена и категорична заявка за самостоятелност и решителност на действията. „Лявото крило в БСП смята, че в партията имат място хора с различен социален статус и възгледи, които могат да допринесат за нейното въздигане до партия с определяща роля в политиката, но само, ако приемат социалистическия идеал и не залагат партията в името на собствените си интереси“, каза секретарят на ОЛС в БСП.

„Трябва да преизградим социалната база на партията, като се разграничим от статуквото и представим ясна и разбираема платформа за икономическата и социална алтернатива. За обществения морал и ролята на гражданите в управлението, в политическите процеси и в усвояването на националното богатство“, се посочва още в доклада. Лявото крило на БСП предлага национален приоритет в следващите няколко години да е увеличаване дела на държавното участие в собствеността до 25-30% от брутния национален продукт. „Днес сме страната с най-малко участие на държавата в икономиката в целия ЕС“, подчерта Начев.

„Необходимо е БСП да представи 1-2 реалистични приоритети в обозримо бъдеще за развитието на икономиката. Националният интерес трябва да бъде заложен в бъдещата политическа платфома на БСП. Не обещавайте повече, отколкото можете да реализирате“, заяви акад. Васил Сгурев. Той призова левицата да изведе национални приоритети за икономиката, за да бъде тя измъкната от тресавището, в което се намира.

Във видеобръщение до присъстващите председателят на БСП Михаил Миков заяви, че „въпреки бурите, въпреки опитите да бъде загасен огънят, въпреки черногледството, въпреки предателствата през годините –идеята на БСП е съзидание и съпротива. Съпротива на обикновения българин за едно по-добро общество, за друго бъдеще за нас и децата ни. Тази идея е и съзидание, което в годините е оставило материални паметници, което създаде общество, в което хората се чувстваха много по-свободни, по-равни, с повече справедливост“.

Петър Волгин изрази изненадата си, че в БСП върви задълбочена дискусия за левите идеи и ценности и, че на форум на партията се говори за политика, а не за личности. „Мислех, че такива неща сте зарязали в миналото от политическа коректност – да не би да изглеждате прекалено революционни и прекалено застрашаващи капитализма. Останали са леви хора в БСП, което е хубаво“, каза авторът на сваленото от ефир предаване „Деконструкция“. 

Със свои изказвания в дискусията участваха също Анжел Вагенщайн, Светлана Шаренкова, проф. Иван Ангелов, Алексадър Симов, проф. Димитър Генчев, Петър Волгин, Павел Писарев, проф. Ваня Добрева и др.

Присъстващите интелектуалци и членове на Обединението на левите социалисти се обединиха около тезата, че в изминалата година и половина БСП е поела ляв курс. Социалистите оцениха, че е било правилно, взетото през 2014 г. решение, БСП да остане в опозиция на настоящото дясно, неолиберално управление.