Интелектуалци поднесоха цветя пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев

На това място преди 125 години е свикана първата социалистическа сбирка

Интелектуалци и членове от Обединението на левите социалисти на БСП поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Габровски и Димитър Благоев във Велико Търново. На това място преди 125 години е свикана първата социалистическа сбирка, която дава началото на социалистическото движение в България.

С жест на преклонение пред паметта на първите социалисти, цветя поднесоха  зам.-председателите на НС на БСП Янаки Стоилов и Бойко Великов, членовете на ИБ на БСП Донка Михаилова и Стефан Стефанов, както и изявени български интелектуалци.

„Нашата партия може да посочи местата, на които е започнал партийният живот на социалистите в България. Това ни отличава от всички други, защото ние имаме столетна история, здрави традиции и активен партиен живот“, каза в своето слово председателят на Младежкото обединение на БСП-Велико Търново Валерия Дончева. Тя припомни, че когато е свикана първата социалистическа сбирка през 1891 г., Никола Габровски е едва на 27 години, а Димитър Благоев е 35-годишен. „Това са млади мъже – визионери, които още тогава споделят принципите на европейската демокрация и социална справедливост. Те увличат, убеждават и мотивират още хиляди българи да ги последват в свикването на Бузлуджанския конгрес и създаването на социалдемокрацията у нас“, каза Дончева.

Преди 125 години на същото място се приемат уставът и програмата на партията и се решава българските социалисти да излязат открито като Българска социалдемократическа партия начело с Никола Габровски и Димитър Благоев. „Началото, което честваме днес, съвпада с предстоящия конгрес. На него ние трябва да отидем със същата искреност, воля, честност като първосъздателите на българския идеал, да си кажем кривиците, да намерим пътищата за излизане от кризата“, каза доц. Димитър Генчев, директор на Стратегическия център при НС на БСП.