Цветелина Пенкова в с.Поликраище: Голяма част от еврофондовете се преразпределят в определен обръч от фирми и не достигат до малкия бизнес

08.05.2019

„Много млади българи искат да се върнат в България, но смятат, че средата тук не предлага възможностите за развитие, които всеки млад човек иска да намери. Казах си, че ако причината е в средата, това означава, че решението не е да продължаваме да седим отстрани или в чужбина и да наблюдаваме как способните хора напускат, а да се върнем в родината си и да започнем да работим за промяната на тази среда“. Това заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Цветелина Пенкова пред жителите на с.Поликраище. Пенкова обясни, че самата тя е избрала след успешна кариера в чужбина да се върне в България и да създаде своето семейство тук. Същия пример дадоха народният представител Явор Божанков и общинският председател Огнян Стоянов, които също участваха в срещата.

Третата в листата посочи разграбването на държавата в последните 10 години като една от причините за днешната ситуация. „Разграбването създава усещане, че ЕС всъщност не може да помогне, а това не е вярно. Има много програми и мерки за държави като България, но те не се използват по предназначение или до тях няма достъп малкият и среден бизнес. Не се усеща влиянието им и в населените места“, допълни Пенкова, според която не е нормално България да е член на ЕС от 12 години и да има най-ниските доходи и пенсии, а качеството на здравеопазването и образование да пада. Пенкова каза, че създаването на европейска прокуратура, което БСП подкрепя, ще помогне средствата от еврофондовете да се изразходват целенасочено.

Набирането на пазари, разкриването на нови работни места и регионални проблеми- като състоянието на мръсния въздух, обсъдиха с Цветелина Пенкова представители на бизнеса от Горна Оряховица при посещението й във фирма „Бултраф“, която вече 15 години е една от успешните местни производители на трансформатори и електронна техника за управлението на пелетни котли и съоръжения.

„Основните затруднения и проблеми пред малкия и среден бизнес, който  произвежда иновативни продукти, е кандидатстването по европейски програми. То е безуспешно, защото голяма част от еврофондовете се преразпределят в един определен обръч от фирми и за малкия и среден бизнес в България не достигат средства. Трябва да се справим с този всеобщ проблем в държавата“, заяви Цветелина Пенкова. Тя посочи, че това е пътят да бъдат подкрепени производителите, които влагат много енергия и опит в продуктите, които разработват. „Много продукти са уникални за българския пазар , но те нямат достатъчно финансиране, чрез което да бъдат разпространени по адекватен начин в ЕС“, каза Пенкова и допълни, че една от основните цели на европейското финансиране е да се подпомагат точно предприятия с иновативна дейност.