Явор Божанков, БСП: В 45-я парламент трябва да се прави оценка на въздействието на законите, за да е ясно кой има интерес

Мар 06, 2021 Новини Избори 0 529

06.03.2021 г.

 "Нашите наблюдения за Tърновския регион сме ги изразили много преди кампанията. Заявихме, че в секция здравеопазване има тежка кадрова криза, тежък проблем с материалното състояние на болниците. Фундаментално е отношението ни към здравната система. Тя трябва да бъде реорганизирана и реформирана по всякакъв начин“, категоричен е Явор Божанков, водач на кандидатска листата на БСП във Велико Търново и участник в  Предизборно студио на БСТВ.

„В област Велико Търново станахме свидетели на грозни картини - лечебни заведения без нито един лекар. Генерално е положението със здравеопазването в цялата страна, в малките населени места е тежко“, посочи Божанков.

Той коментира кандидатите за депутати от региона, където е водач: „Листата във Велико Търново е изключително балансирана, с добри медицински експерти, юристи, опитни политици. Общо взето млади хора, средната възраст в нашата листа е под 40 години. Имаме световен шампион в лицето на Весела Лечева и силна гражданска квота. Аз съм представител на поколение, което тепърва открива своя път в политиката".

На въпроса има ли БСП амбиции да пресече практиката със законодателните и правни абсурди, Божанков отговори: "Корупцията тръгва от лобисткото законодателство. Законодателство, което оставя вратички за едни или други. Трябва изначално да преосмислим начина, по който правим закони. В това Народно събрание ГЕРБ отмениха правния съвет от експерти, които даваха негативни становища. Приемането на лобистки закони е хранителната среда на корупцията. От там нататък всички виждаме последствията, подпорни стени, хотели, всички практики, на които станахме свидетели."

 "Единственото ограничено нещо в момента е мисленето на управляващите. В 45-ят Парламент трябва да се прави оценка на въздействието. Тя да показва кой има интерес от даден закон, кой ще спечели и кой ще загуби. Трябва тотално да реформираме антикорупционния орган, който от самото му създаване предупредихме, че няма да даде желания резултат. Трябва да преорганизираме начина, по който функционира прокуратурата, трябва да има съдебен контрол върху нейните актове и мониторинг. Виждаме, че много пъти граждани и работодатели са ощетени и липсата на отговорност се очерта като голям проблем за България. Толкова месеци не могат да открият виновен за фрапантния случай с убитото 16-годишно дете в София.", отбеляза кандидатът за депутат.

В Предизборното студио на БСТВ Явор Божанков участва наред с колегите си от БСП Ирена Анастасова, Иван Иванов и Георги Свиленски.