Явор Божанков в кв. “Гарата”,Горна Оряховица: Здравето ни не е стока!

15.03.2021 г.

Съвсем конкретни предложения и искания към бъдещето управление на страната имат жителите на кв. “Гарата” в Горна Оряховица. С тях се срещна водачът на листата на „БСП за България“  във Великотърновска област Явор Божанков. С него бяха и кандидат-депутатите от гражданската квота Симеон Вачков и Николай Корчев, както и общинският председател на БСП-Горна Оряховица – Огнян Стоянов.

 “Може да сме от провинцията, но и ние искаме да живеем добре”, заявиха хората от “Гарата”. Акцент на срещата се оказаха неизпълнените обещания на властта, които пряко засягат развитието на горнооряховския квартал. Според гражданите интермодалният терминал и модернизираното летище в Горна Оряховица,  магистралата Русе - Велико Търново и връзката й с летището са само предизборни обещания, които управляващите използват за агитация вече 12 години. В същото време гара Горна Оряховица и едноименният квартал, които някога са били символ на града, тънат в забвение. Кварталът не е привлекателен за младите хора, населението значително застарява, а липсата на аптека е само един от многото проблеми.

“Здравето ни не е стока!”, заяви Явор Божанков, който е категоричен, че държавата трябва да издържа здравните заведения, а не да ги превръща в търговски дружества, недостъпни за голяма част от нуждаещите се пациенти. Подобен грешен подход - този с делегираните бюджети, е на път да унищожи българското училище, подкрепиха го домакините от кв. “Гарата”.

Темата за нуждата от истинска пенсионна реформа, а не увеличения на пенсиите “на парче” бе друг важен акцент на проведената среща.

Според Николай Корчев, за да управляваш държавата, трябва да си при хората, а не в джипа. „В цяла Европа хората се пенсионират и тръгват да пътуват, а баба ми и дядо ми, които са над 70-годишни, обработват повече от  5 дка. земя, за да има с какво да се прехранват. Това трябва да се промени! “, обърна се емоционално към гражданите Корчев.

“Имаме готов Закон за борба с градушките, който е важен за всеки, отглеждаш дори само зеленчуци за прехрана в двора си. Готови сме и със Закон за комасацията на земята, който ще вдигне цената на сега разпокъсаните ниви. Имаме и написан Закон за алтернативните пътища за селскостопанската техника, с който ще направим шосетата по-безопасни. Няма кой обаче да приеме тези закони, защото досега в Народното събрание нямаше компетентни хора за това”, обясни земеделският производител Симеон Вачков.