Явор Божанков: Кръговата икономика е приоритет за Европа, а ГЕРБ имитират отчети

16.03.2021 г.

“Кръговата икономика е приоритет за Европа, а у нас се бездейства. Един от инструментите за изход от кризата е планът за възстановяване и устойчивост. Европа иска от нас – зелени проекти, кръгова икономика, иновации и реформи. ГЕРБ подадоха стари проекти, отлежавали десетилетия в чекмеджетата. ЕК, разбира се, ни върна плана с остра критика. У нас кръговата икономика е на хартия. Ако погледнете отчетите на Министерството на околната среда и водите, ние рециклираме повече от западноевропейски държави. Гуми, масла, отпадъци от опаковки – по документи си изпълняваме целите 2 пъти над поетите ангажименти. В действителност боклуците се допонират, горят и изхвърлят в природата – пълно е с такива примери в малките общини. ГЕРБ ни заблуждават, че не вдигат данъци. Всъщност българите плащаме квази данъци през необосновано високи такси. Например: В България се плаща 5 пъти за едни и същи отпадъци: първо гражданите и фирмите чрез такса смет, след това още веднъж чрез продуктовите такси (всяка една опаковка от вафла и вода съдържа продуктова такса за т.нар. цветни контейнери), отделно ЕС е финансирал изграждането на депата, други 20% за изграждането им са дошли от държавния бюджет, а на финала отново имаме  незаконни сметища, за чието разчистване плащат общините - тоест пак от нашите данъци. Така плащаме най-високи разходи в ЕС за управление на своите отпадъци според доклад на световната банка”.

Това заяви водачът на листата на “БСП за България” за Великотърновска област Явор Божанков на среща с ръководството и работниците на “Захарни заводи” АД в Горна Оряховица. Той посочи и решението: всяка такса - според реално извършени разходи, електронно управление и реформа на администрацията.

“Държавата трябва да се управлява по ясни критерии, а не според настроението на един човек“, категоричен беше Божанков. “Икономическите мерки, които предлагаме, ще оставят повече пари у хората и така ще увеличат потреблението и съответно ще доведат до икономически ръст. Ние не обещаваме 2600 лева заплата, а промени в семейното подоходно облагане, които са реални и възможни, и диференцирани ставки на ДДС за храна и лекарства – 9%”, каза той.

“Държавата убива малките земеделски производители като мен. Защото в страната няма производство, свързано с агробизнеса. Така остават само големите собственици и арендатори, които обработват по 300-400 хил. дка. В следствие на това и вие започвате да купувате царевица от монополисти”, обясни четвъртият в листата на “БСП за България” Симеон Вачков.

“Именно заради подобни проблеми съм поканил в листата хора, чиито семейства и препитание са в област Велико Търново, защото имат дългосрочен ангажимент към родните си места и са от реалния сектор, а не теоретици. Имаме нужда от нов тип политици, запознати с истинските неволи на работещите хора и предприемачите у нас”, добави Явор Божанков.