Явор Божанков: Несигурната правна среда на ГЕРБ пречи на икономиката

19.03.2021 г.

“Вечно променящите се закони и като цяло несигурната правна среда, която наложиха управляващите от ГЕРБ пречи на индустрията и на малкия и средния бизнес”. Това заяви на среща в Оръжейния завод “Аркус” в Лясковец водачът на листата на “БСП за България” във Великотърновска област Явор Божанков.

За последните 4 години мнозинството на управляващите в Народното събрание е успяло чрез най-различни механизми да промени над 400 закона и наредби. Някои от тях - без обсъждане и под формата на допълнение към друг, обясни юристът, който беше депутат в 44-то НС. 

“Предвидимост и правна рамка, която се променя само при легитимност и обществен консенсус. Това е един от стълбовете в нашата предизборна платформа”, подчерта Божанков. Втората в листата Весела Лечева подкрепи думите му с пример: студент по икономика във Виена на изпит за дипломиране трябва да изброи 10 задължителни предпоставки за успешен бизнес. Въпреки изчерпателния отговор е скъсан: пропуснал е най-важното - предвидима и стабилна политическа обстановка. “Последните 4 години бяхме свидетели на бясно препускане през законодателството. Тази изключително порочна и изкривена дейност дава отражение върху нормалния ход и управление на държавата”, каза Лечева.

“Ние не обещаваме минимална заплата от 2-3 хил. лева, защото това не е реално. Нашето решение срещу бедността е данъчна политика, чрез която при хората да остават повече пари. 750 000 семейства в България ще имат по-високи доходи след въвеждането на семейно подоходно облагане. Предлагаме и  2 диференцирани ставки на ДДС - на храните и на лекарствата.  При регулираните цени на лекарствата това намаление ще се отрази реално върху разходите на хората. Това вече беше приложено в Румъния и Германия и даде забележителни резултати. Нещо повече - по-ниското ДДС на храните у нас ще се отрази положително и на конкурентоспособността на нашите фирми от хранително-вкусовата промишленост”, обясни Явор Божанков.

“В нашата програма има 3 фокуса: политика за младите хора, закрила на семействата и подкрепа за възрастните хора.  Акцентът върху младите е заради тежките демографски показатели. Едно управление няма да се справи с този проблем, но спешно трябва да започнем да забавяме темповете, с които той се задълбочава”, каза Весела Лечева.