Явор Божанков: Строителството на магистрала “Хемус” ще продължи и без ГЕРБ

20.03.2021 г.

Изграждането на автомагистрала “Хемус” ще продължи и без ГЕРБ да са на власт. Нещо повече - то най-после ще бъде завършено, а не само обещавано. Така водачът на листата на “БСП за България” във Великотърновска област Явор Божанков развенча твърденията, че само Бойко Борисов и ГЕРБ са в състояние да довършат скоростното шосе през Северна България. На среща със служителите на “Грестокомерс”  ЕООД, град Лясковец той припомни, че ГЕРБ наляха 4,5 млрд. лева за изграждането на магистралата на държавна фирма, която не разполага нито с работници, нито с техника за такова строителство. “Парите за последните два участъка са преведени още преди 2 години, но от тях няма изграедни и 100 метра. Виртуални са и вечните проекти на Великотърновска област, с които ГЕРБ изкараха не една и две предизборни кампании - магистралата Русе - Велико Търново, работещо летище Горна Оряховица, интермодален терминал... Време е да осъществим и тях!”, категоричен беше Божанков и за пореден път увери домакините, че краят на управлението на ГЕРБ в никакъв случай не означава и край за започналите проекти с европейско финансиране, както и одобрението на нови.

Собствениците на логистичната фирма се оплакаха от административната тежест, която задушава малкия и средния бизнес. За пример те дадоха прословутата Наредба Н 18: Вече не знаем какво да направим, за да сме легални, казаха те.

През последните 10 години правителството на България наля 2 млн. лева в електронното управление, но резултатите са нулеви. А в страна като Естония, например, ефективно работеща електронна администрация позволи да бъдат съкратени 50% от чиновниците, каза Божанков. Той призна, че по време на срещите, които интензивно провежда в последните седмици, представителите на малкия и средния бизнес масово се оплакват, че не издържат на регулацията. “А най-циничното е, че, ако си на светло, ставаш жертва на репресивни мерки. Ако си нелегален - нямаш проблем”, посочи той.

“Имаме нужда от инфраструктура, за да възродим българското село. Обезлюдяването там е тежък проблем. Постоянно говорим за това, обаче селата не обезлюдяват, защото е затворено училището или съборено читалището. Това са последици. Процесът с обезлюдяването е свързан и с неправилното разходване на европейските пари, които получихме през последните години. Тези средства отидоха за закупуването на активи, които не допринасят за развитието на земеделието и малките населени места. За разлика от нас, другите държави ползват този ресурс по предназначение и според изискванията на Европейския съюз, затова и добре си развиват земеделието”. Това каза четвъртият в листата на “БСП за България” Симеон Вачков.